Gazdaság

Remekül teljesít a kínai értéktőzsde

A bankrészvények és az ingatlancégek papírjainak árfolyama tovább emelkedhet, miközben az ország gazdasági növekedése lassul

Miközben Kínában a gazdasági növekedés üteme 6,5 százalékra lassulhat 2017-ben, s ez lesz az elmúlt szűk három évtized leggyengébb teljesítménye, addig a részvénypiac már az év eddigi részében is kifejezetten jól teljesített. Egyre több befektetési bank ajánlja az ázsiai ország céges értékpapírjait.

Kina-tozsde
Megemelte profitvárakozását a Goldman Sachs a kínai cégekre (Fotó: REUTERS/Aly Song)

Hat és fél százalékos GDP-növekedéssel a világ legtöbb táján boldogok lennének, de Kínában 27 éve ez lesz a leggyengébb mutató. Ugyanakkor a kínai központi kormányzat adósságállománya nem nagy az ország GDP-jéhez képest. Ezzel szemben a magánszektor hitelállománya – a vállalatok és a háztartások együttese – a tavalyi év végén a GDP 220 százalékára rúgott, ami jelentős emelkedés, hiszen nyolc éve még a bruttó hazai termék száz százalékán állt. Bár az adósság belső szerkezetének ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy sok-e vagy kevés a „220-as érték”, az Egyesült Államokban például 170 százaléknyi volt ez az állomány, amikor 2007-ben kirobbant a hitelezési válság.

Miközben tehát a makrogazdaság muzsikálhatna jobban is Kínában, egyre több befektetési bank ajánlja az ázsiai ország vállalati értékpapír­jait. A Goldman Sachs is beállt a sorba, a cég szerint még mindig érdemes kínai részvényeket venni. Az MSCI Kína index az idén már 11 százalékot emelkedett – ezzel fölülteljesítette az ázsiai részvényindexeket –, a Gold­man azonban további emelkedésre számít, az elemzőház szerint idén 25 százalékot emelkedhet a részvényindex. Ráadásul a Goldman megemelte a profitvárakozását is a kínai cégekre, egy hónapon belül már másodszor emelték meg a prognózisaikat az elemzőik: idén 13 százalékos, jövőre pedig 11 százalékos ugrást jósolnak. A Goldman előrejelzései szerint idén a kínai belső piacról Hongkongba 54 milliárd dollárnyi befektetés érkezhet.

Az elemzőház szerint a bankrészvények és az ingatlancégek papírjainak árfolyama tovább emelkedhet az idén, a bankszektort felülsúlyozásra, az ingatlanszektort pedig piaci súlyozásra ajánlja. A globális pénzügyi szolgáltató szerint a február közepe óta lezajlott kisebb árfolyam-korrekció a kínai tőzsdéken jó beszállási pontot jelent.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom