Gazdaság

Rekordprofit a bankoknál

Eddig soha nem látott, 456 milliárd forintos nyereség volt tavaly a magyarországi hitelintézeteknél

Egyre több nagybank teszi közzé éves eredményszámait, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megjelent statisztikáiból az is kiderült: történetének legnagyobb, 456 milliárd forintos adózás utáni nyereségét érte el a magyar hitelintézeti szektor 2016-ban. Szakértői vélekedések szerint biztosan nem tartható fenn ez a nyereségességi szint.

Az elmúlt napokban több nagybank – az MKB, a Budapest Bank és a Raiffeisen Bank – is nyilvánosságra hozta a 2016-os évről szóló eredményszámait, amelyekből kiderült, hogy jelentős profittal zárták a tavalyi évet. Bár az összes pénzintézeti adat még nem áll rendelkezésre, az MNB statisztikáiból egyértelműen kiderül: történetének legnagyobb, 456 milliárd forintos adózás utáni nyereségét érte el a magyar hitelintézeti szektor 2016-ban. Ez 14,1 százalékos tőkearányos megtérülést jelent, amely az elmúlt évek „kirobbanó” adata, ugyanakkor alacsonyabb a 2008-2009-es világgazdasági válság előtti esztendők húsz százalék körüli átlagánál.

A jegybank összefoglalója szerint a hitelintézeti szektor adózott eredménye a tizenötszörösére ugrott a 2015-ös számokhoz képest. Palkó István, a Portfólió vezető elemzője úgy tartja, a számottevő javulás leginkább valószínűleg annak köszönhető, hogy az év során több hitelezési céltartalékot szabadítottak fel a bankok, mint amennyit újonnan létrehoztak. De a bevételekre sem lehet panasz akár a kamatbevételeket, akár a jutalékbevételeket vagy éppen az osztalékbevételeket nézzük, s eközben a működési költségek csökkentek.

Az MNB kimutatása szerint a hitelintézetek mérlegfőösszege 2016 utolsó negyedévében 2,6 százalékkal nőtt, így az év végén 34 185,1 milliárd forintot tett ki. A bankok mérlegben szereplő kitettségeinek hitelkockázati megítélése a negyedik negyedévben tovább javult. A kilencven napon túli késedelmes hitelek aránya 2016 negyedik negyedévében a háztartási szektorban 15,8 százalékról 12,7 százalékra, a nem pénzügyi vállalati szektorban pedig 6,9 százalékról 5,4 százalékra mérséklődött. Palkó István szerint kimondható, hogy 2016 speciális év volt a magyar bankok számára. Visa-részesedéseik nyereséges eladása (egyszeri hatás) és a bankadó csökkenése (tartósabb hatás) mellett különösen a korábban megképzett céltartalékaik egyszeri hatásként jelentkező, nagy összegű felszabadítása növelte a profitot. Azonban a tavalyi tizennégy százalékkal szemben idén és jövőre hat-nyolc százalékos tőkearányos megtérülés reálisabbnak tűnik. „Hogy pontosan melyik bank mennyivel járult hozzá a tavalyi rekordnyereséghez, az a következő hónapokban megjelenő éves jelentésekből fog kiderülni” – tette hozzá a közgazdász.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom