Gazdaság

Rekord tagdíjbefizetés az Aegon önkéntes nyugdíjpénztáránál

A megtakarítási hajlandóság növekedése és az adókedvezmények is segítették a bővülést

Rekordbevételt ért el 2015-ben az Aegon önkéntes pénztára, az éves tagdíjbevétel meghaladta a 12,4 milliárd forintot, ami 14 százalékkal, 1,5 milliárd forinttal több az előző évhez képest - közölte a biztosító kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a pénztárnak a fennállása óta eddig még nem volt ekkora éves tagdíjbevétele.

Az Aegon önkéntes pénztár közel 180 ezer fős tagságával és 146 milliárdos vagyonával Magyarország harmadik legnagyobb pénztára.

Közölték: a növekedés egyik oka, hogy a tagok évről évre nagyobb összeget takarítanak meg. Az egyéni befizetések az elmúlt években jelentősen, 16-19 százalék között növekedtek, és 2015-ben pozitív fordulat az is, hogy hosszú idő óta először a vállalatok 9 százalékkal több nyugdíjpénztári hozzájárulást fizettek a munkavállalóiknak. A másik ok az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után is igénybe vehető a 20 százalékos adó-visszatérítés.

A tagdíjbefizetések ugrásszerűen növekedtek az év végén: tavaly az utolsó negyedévben érkezett be az egyéni tagdíjbefizetések 38 százaléka, közel 2,5 milliárd forint – írták.

Tavaly 6 milliárd forintnyi önkéntes nyugdíjpénztári befizetéssel támogatták dolgozóikat a munkáltatók. A tagok száma 2015-ben több mint 219 ezerre nőtt és az összesített tagbefizetések 15 százalékkal növekedtek – derült ki az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál év végi értékelőjéből. A bank nyugdíjpénzárába tavaly 440 millió forintot utaltak