Gazdaság

Régóta nem nőtt annyit az olaj ára, mint idén

Nagy valószínűséggel 2009 óta a legnagyobb mértékű emelkedéssel zárhatja 2016-ot a kőolaj jegyzése, annak hatására, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok megállapodtak a termelés csökkentéséről az ár felhajtása érdekében.

A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára mintegy ötven, az északi-tengeri Brent olajé pedig csaknem 43 százalékkal emelkedett az idén. Ez a legnagyobb drágulás 2009 óta, amikor a Brent ára 78, a WTI jegyzése pedig 71 százalékkal nőtt – írta tegnap a távirati iroda.

A kőolaj ára az emelkedés ellenére még mindig csak mintegy fele a 2014-es nyári, hordónkénti több mint száz dollárnak. Tegnap késő délután a Brent 56,6 , a WTI 53,6 dolláron állt.

A kőolaj 2014 nyara óta tapasztalt jelentős árcsökkenését olyan tényezők idézték elő, mint az olajtúlkínálat, az amerikai palaolaj-termelés megugrása, valamint az, hogy Szaúd-Arábia makacsul ellenezte az OPEC olajtermelésének csökkentését, hogy fenntarthassa globális olajpiaci részesedését.

A fekete arany ára különösen azután kezdett az idén emelkedni, hogy novemberben az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok megállapodtak a termelés hat hónapra történő csökkentéséről januártól.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a kőolaj ára jövőre fokozatosan feljebb kúszik, és 2017 végén elérheti a hordónként hatvan dollárt. Kérdés, hogy a novemberi megállapodást betartják-e az aláírók.