Gazdaság

Rég nem látott optimizmus

Változásokat hoz az ingatlanpiaci fellendülés

Erőre kaphat az ingatlanpiac, a családi otthonteremtési kedvezmény hatása már most érződik. A szereplők körében évek óta nem látott optimizmus tapasztalható.

Az ingatlanpiac egyre jobban fellendül, ami optimizmusra adhat okot – derül ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. Az irodapiac kivételével minden területen javultak a várakozások.

A családi otthonteremtésnek köszönhetően a következő egy évben lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma 41 százalékkal, az ezt valószínűleg szándékozóké 18 százalékkal nőtt az októberihez képest, ami hétéves csúcsot jelent. Míg a vidéki területeken a várható drágulás mértéke csak kismértékben nőtt az előző megkérdezéshez képest, Budapesten az átlagosan várt áremelkedés az egy negyedévvel ezelőtti 2,4 százalékról hat százalék közelébe nőtt. Az új építésű lakások áraira a következő egy évre vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erőteljesebb, öt–nyolc százalékos áremelkedésre utalnak.

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások a következő tizenkét hónapban a vidéki régiókban erőteljesen javuló, a fővárosban és környékén stagnáló piaci helyzetet várnak az előző negyedévhez képest. Ám a felmérés szerint e prognózis nem jelent pesszimizmust, csak a közelmúltban erőteljesen felpörgött fővárosi piacon az optimizmus enyhe mérséklődését. A nyugat-magyarországi kilátások most is számottevően kedvezőbbek a kelet-magyarországiaknál.

A válaszadók nagy többsége szerint az év elején hatályba lépett lakáspolitikai intézkedések pozitívan hatnak a lakásépítésre, 36 százalék szerint jelentősen, 43 százalék szerint kissé növelik azt, és csak 21 százalék szerint nem lesz érdemi hatás 2016-ban. A kedvezményekre várhatóan a fővárosiak csapnak le leggyorsabban, a véleményeket összevetve a budapesti piac tűnik a kormányzati intézkedések legnagyobb nyertesének.

Az otthonteremtéssel kapcsolatos a Fidesz közleménye is, amely szerint a szocialisták egyértelművé tették, hogy nem támogatják az otthonteremtési programot, és ha rajtuk múlna, eltörölnék. A kormánypárti frakció ezt arra reagálva közölte, hogy az MSZP életidegennek nevezte a családi otthonteremtési kedvezményt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom