Gazdaság

Rácz Margit: Görögország ismét elfogadta a hitelezők ellenőrzését

A szakértő rámutatott: az új kormány azt az utat követi, amelyet az előző kabinet folytatott

A Görögországgal kötött hitelmegállapodás négy hónapos meghosszabbítása fejében Athén valójában elfogadta, hogy a hitelnyújtók - ténylegesen a trojkát alkotó intézmények - folyamatosan ellenőrizhetik a görög költségvetés alakulását - jelentette ki Rácz Margit, a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Világgazdasági Intézetének főmunkatársa.

A szakértő rámutatott arra is: a Ciprasz-kormány kötelezettséget vállalt arra is, hogy az előirányzott négy hónapos "moratórium" idején nem hoz olyan intézkedést, amely pótlólagos terhet jelentene a költségvetésnek. A pénzügyminiszter által aláírt athéni reformterv valójában azt jelenti, hogy az a rendszer, amellyel a Sziriza kampányolt - nevezetesen, hogy "kibújik" a trojka ellenőrzése alól - az elkövetkező négy hónapban a meghosszabbított hitel fejében érvényét veszti. 

lead ciprasz
A kilátásokat illetően a Világgazdasági Intézet főmunkatársa úgy vélte: ha a görög folyó költségvetési hiány alacsony marad és a hagyományos bevételek egyre inkább fedezik a hagyományos kiadásokat, akkor térhet vissza Görögország a viszonylag olcsó piaci finanszírozásra a lejáró államadósságot illetően. Ez lehet az időpont a trojkától való végleges megszabadulásra. "Megítélésem szerint ez a boldogító pillanat még nincs a láthatáron" - jelentette ki az MTI-nek Rácz Margit, aki szerint van ugyan remény a kibontakozásra, de az lassú lesz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom