Gazdaság

Prémiumtermék a mangalicahús

Sikeresek a népszerűsítési programok, továbbá a családi gazdálkodók sem panaszkodhatnak

Ha sikerül új piacokat nyitni, és nem romlik a jelenlegi állategészségügyi helyzet, akkor jövő tavaszra sikerül a mangalicaértékesítés szintjét a sertéspestisjárvány előtti állapotra visszahozni – mondta lapunknak Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Mangalica
A sertéspestis után is tízezer körül van a kocalétszám (Fotó: MH)

Nehéz időszakot él át a hazai mangalicaágazat, az idén tavasszal elindult sertéspestisjárvány veszélyes helyzetet idézett elő a mangalicatenyésztők számára is – mondta lapunknak Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Közölte: több stabil piacot elveszítettek, például ideiglenesen a japán vásárlókat, de az állategészségügyi intézkedések is olyan kihívások elé állították a kisebb tenyésztőket, ami eddig nem volt jellemző. Mindez pluszköltségeket, többletberuházásokat, nagyobb odafigyelést igényelt. A nehéz helyzet ellenére azonban helytállnak a tenyésztők, Tóth Péter szerint a kocalétszám stabil, tízezer darab körül van, ami azért kiemelkedő, mert ez a szám általában kilencezer környékén szokott mozogni. Annak ellenére, hogy április–májusban jelentősen visszaestek az árak, mostanra mérsékelten, de emelkedni kezdtek. Számításaik szerint, illetve az Agrárminisztériummal közös intézkedéseik eredményeképpen ha sikerül az új piacokat megnyitni, és nem romlik az állategészségügyi helyzet, akkor nagyjából jövő tavaszra visszaáll a járvány előtti piaci helyzet.

A mangalicaszektor ekkora kocaállománnyal nagyjából hatvan-hatvanötezer hízót állít elő, aminek a fele családi gazdaságokban születik, az állomány másik fele pedig néhány nagyobb vágóhídhoz kerül. Tóth Péter szerint az értékesítés az Európai Unión belül továbbra is zavartalan, érdekes módon újabb piacok kerültek középpontba, például Romániával és Németországgal nagyon pozitívan alakulnak a tárgyalások e tekintetben.

A mangalicahús népszerűsége itthon hullámzó – folytatta –, a 2010-es szinthez képest, amikor berobbant a köztudatba, hogy újra van ilyen termék, kissé alábbhagyott, hiszen a fogyasztók már megszokták a mangalicatermékeket. Viszont a budapesti és vidéki éttermekben a prémiumhús értékesítése és a belföldi fogyasztás népszerűsítése is folyik. Hozzáfűzte: ezek a programok nagy sikerrel zajlanak, és az a tapasztalat, hogy a családi gazdálkodók sem panaszkodhatnak, aki körülbelül ötven kocát tart, nagyjából minden, belőlük származó terméket értékesíteni tud.

Megfogalmazta: céljuk, hogy amíg a következő két-három évben a világon végigszalad a sertéspestisjárvány, a hazai állományt megőrizzék. Az, hogy a betegség itthon csak a vadállományból szedett áldozatot, mindenképpen a hazai állategészségügy érdeme – tette hozzá. Ezen felül szeretnék növelni is az állományt, de mangalicából sohasem lesz sok, mindig is prémium-élelmiszer marad a fajta jellegéből adódóan. Évi öt-tízszázalékos növekedés prognosztizálható.