Gazdaság

Pörög az ország külkereskedelme is

A félelmek nem igazolódtak be, és Úgy tűnik, hogy a nemzetközi piacokra nem volt hatással az orosz–ukrán háborús konfliktus

Mind a kivitel, mind a behozatal felgyorsult júliusban. Míg az import pörgése mögött a belső fogyasztás „nekilódulása” van, addig az export teljesítményének fölfutása annak is  köszönhető, hogy  elmaradt az orosz–ukrán válság negatív hatása.

kamion
Jelentős mértékben felgyorsult a kivitel és a behozatal éves üteme (Fotó: H. Szabó Sándor)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH tegnap közölte, hogy a kivitel 8,4 százalékkal, a behozatal 7,9 százalékkal nőtt euróban számolva, és 498 millió euró exporttöbblet alakult ki. Utóbbi 66 millióval több, mint a múlt év azonos hónapjában.

Százalékos lebontásban ez annyit jelent, hogy az export és az import éves növekedési üteme jelentősen felgyorsult az előző havi hat, illetve 5,2 százalékról. Eközben az egy évvel korábbi árfolyamához képest júliusban a forint az euróval szemben öt, a dollárral szemben 1,5 százalékkal gyengült.
Az év első hét hónapjában az export öt, az import 4,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, a 3,782 milliárd euró értékű kereskedelmi többlet 253 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit. Szakértők szerint az import és az export növekedési ütemének felgyorsulása ellenére a külkereskedelmi többlet az év hátralévő részében csökkenő mértékben emelkedik tovább. Kimutatható az is, hogy egyre jobban erősödik a Németországba áramló magyar kivitel, amelyben a legnagyobb szerepet a hazánkban megtelepedett járműgyártó cégek játsszák.Nálunk épül az Apollo-gyár

A Heves megyei Gyöngyöshalászon épül fel az Apollo Tyres majd ezer dolgozót foglalkoztató üzeme: az indai multi több vetélytárs közül választotta hazánkat. Naponta húszezer gumiabroncs készül majd itt. Az EU engedélyezte a csaknem félmilliárd eurós beruházáshoz adandó 95,7 millió euró – 29 milliárd forint – állami támogatást.2 perces interjú: Balatoni András ING Bank, vezető elemző

– Miért élénkül az import a magyar gazdaságban?
– Az élénkülő import egyértel­műen a belső kereslet következménye: a belső fogyasztás és a beruházások élénkülésének tulajdonítható.

– És a megugró kivitel mivel magyarázható?
– Az ország kivitelének a hirtelen emelkedése azt is mutatja, hogy a kereskedelmi piac az orosz–ukrán háborús konfliktussal kapcsolatos félelmei szerencsére egyelőre még nem igazolódtak be, vagyis a geopolitikai események exportra gyakorolt hatása nem érezhető.

– Várható-e az év további részében is „pörgés” a külkereskedelemben?
– Jöhet mérséklődés, ugyanakkor a kivitel döntő részt attól is függ, hogy lesznek-e újabb ipari beruházások.  
– Mekkora lehet az év egészében a külkereskedelmi többlet?
– Éves összegben 5,5-6 milliárd euró külkereskedelmi többletre lehet számítani annak ellenére, hogy ebben a szegmensben is megfigyelhe­tően nagyok a hullámzások.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom