Gazdaság

Pörög a cégfelvásárlási piac

A stratégiai befektetők voltak tavaly többségben

A magyar felvásárlási piac tavalyi becsült értéke 1,61 milliárd dollárt tett ki, s négy ügylet értéke is meghaladta a százmillió dollárt hazánkban – derül ki az EY globális pénzügyi szolgáltató felméréséből.

A feltörekvő gazdaságok táborában a cégfelvásárlási (M&A) ügyletek számát tekintve Magyarország az ötödik volt a sorban 2016-ban, Csehországot, Törökországot, Lengyelországot és Romániát követően. A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint 1,61 milliárd dollár (467 milliárd forint) volt a magyar piac értéke, amely hat százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. Itthon az ügyletek értéke meghaladta a százmillió dollárt (29 milliárd forint) a CA Immo, a Richter, a Coast2Coast és az IBM esetében – áll az EY összegzésében. A legaktívabb iparágnak a feldolgozóipar számított a kimutatás szerint, s ezt a szegmenst a szolgáltatások, az IT és az ingatlanpiac követte.

Eközben a külföldre irányuló ügyletek száma 2016-ban is alacsony volt, bár valamelyest növekedést mutat, köszönhetően például az OTP horvátországi és a Richter svájci felvásárlásainak. Az előző évekhez hasonlóan itthon a stratégiai befektetők voltak többségben tavaly is, bár a pénzügyi befektetők aránya – részben a Jeremie-programnak köszönhetően – régiós szinten is magasnak mondható.

A globális pénzügyi szolgáltató elemzése szerint 1165 tranzakciót zártak le tavaly a közép- és dél-európai régióban összesen 47,7 milliárd dollár becsült értékben. Az összeg 10,7 százalékkal nagyobb a 2015-ben mértnél, azonban az ügyletek száma elmarad az akkori 1281-től.

A fúziók és felvásárlások piacán tavaly Csehország volt a legaktívabb a régióban. Prága elsősége meglepő, miután korábban még Törökország volt az első helyen. Ennek oka az lehet, hogy a cseheknél a japán és a kínai befektetők érdeklődése is megnövekedett, emellett a cseh korona gyengülése is kedvezett a tranzakcióknak. Ugyanakkor az érintett gazdaságok közül Lengyelország bizonyult a legnagyobbnak. A három legaktívabb iparágat az információtechnológia, a feldolgozóipar és a szolgáltatások jelentették a térségben.