Gazdaság

Pörög Magyarország külkereskedelme

Úgy tűnik, mintha a nemzetközi piacokat elkerülte volna az orosz–ukrán konfliktus

Mind a kivitel, mind pedig a behozatal felgyorsult júliusban – jelentette tegnap a KSH. Míg az import pörgése mögött a belső fogyasztás „nekilódulása” áll, addig az export teljesítményének fölfutása annak is köszönhető, hogy elmaradt az orosz–ukrán válság negatív hatása.

A kivitel 8,4 százalékkal, a behozatal 7,9 százalékkal nőtt euróban számolva, és 498 millió euró exporttöbblet alakult ki. Utóbbi 66 millióval több, mint a múlt év azonos hónapjában Százalékos lebontásban ez annyit jelent, hogy az export és az import éves növekedési üteme jelentősen felgyorsult az előző havi hat, illetve 5,2 százalékról. Szakértők szerint míg az import bővülése mögött a belső fogyasztás növekedése van, addig az export teljesítményének fölfutása annak is köszönhető, hogy elmaradt az orosz–ukrán krízis negatív hatása.

Bővebben a keddi Magyar Hírlapban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom