Gazdaság

Pénzeső érkezik az Európai Unióból

A Partnerségi Megállapodás révén mintegy tizenkétezer milliárdos fejlesztésre lesz lehetőség ebben a költségvetési ciklusban

Ma ünnepélyes keretek között adja át José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke Orbán Viktor miniszterelnöknek a 2014–2020-as fejlesztési időszakra vonatkozó partnerségi megállapodást, amelyben meghatározzák Magyarország fejlesztéspolitikáját.

baroso
Manuel Barroso bizottsági elnöktől ma veszi át a partnerségi megállapodást Orbán Viktor kormányfő (Fotó: Hegedüs Róbert)

Hozzávetőleg nyolcezer milliárd forintot tesz majd ki az Európai Unióval kötendő partnerségi megállapodás keretösszege a hazai társfinanszírozással együtt. A több mint húszmilliárd eurónyi fejlesztési forrás tartalmáról augusztus végén született szakértői szinten az egyezség: a 2014–2020 közötti kohéziós dotációk mellett Magyarország a vidékfejlesztés terén 3,45 milliárd euró, a halászati és tengerügyi ágazatban pedig 39 millió euró támogatásban részesül majd.

A Miniszterelnökség a múlt héten azt a tájékoztatást adta: az összesen 24,5 milliárd eurónyi forrást további csaknem kilencmilliárd eurónyi közvetlen uniós támogatás (főként földalapú mezőgazdasági támogatás) egészíti ki, így jön ki az összesen 34,5 milliárd eurónyi teljes fejlesztési keret. A hazai társfinanszírozási rész 15 százalékos, vagyis utóbbival együtt – a jelenlegi árfolyammal számolva – több mint 12 ezer milliárd forintos értékű fejlesztési „boom” előtt áll hazánk.

Ugyanakkor a partnerségi megállapodás a fő pénzügyi keretek, valamint elvek rögzítése mellett alapvetően befolyásolja azt, hogy az egyes fejlesztési területek „cselekvési koncepciója”, az operatív programok mit is tartalmaznak majd. A Miniszterelnökség célja, hogy az Európai Bizottsághoz már benyújtott operatív programokat a következő hónap végén végső formájában be tudjuk nyújtani, és az év végéig el is fogadtassuk azt Brüsszellel. Újdonság lesz a korábbiakhoz képest, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára visszatérítendő támogatások is megjelennek majd a vissza nem térítendők mellett. Ismert tény, a kormány az uniós források hatvan százalékát közvetlenül a gazdaság, a vállalkozások fejlesztésére kívánja fordítani.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom