Gazdaság

Pékszövetség: Védjeggyel a minőségért

A pékszövetség a magyar sütőipari termékekre védjegyet vezet be. Ezt azokon az árukon lehet használni, amelyek igazolhatóan magyar üzemben készültek, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel, ami minőségi garanciát jelent a fogyasztóknak – idézte a távirati iroda a Magyar Pékszövetség elnökét, aki mindezt az M1-en jelentette be.

 Septe József azt mondta, a védjegyet kizárólag a pékszövetség tagjai, magyar telephellyel rendelkező üzemek használhatják, és nemcsak a kenyerekre, hanem egyéb termékekre, így például a foszlós kalácsra vagy a kuglófra. Azt is szeretnék, hogy a magyar sütőipari cégeknek legyen a védjegyes termékeket értékesítő szakbolthálózata.

Az elnök szólt arról is, hogy a 23 ezer dolgozót foglalkoztató sütőiparból jelenleg 2500-3000 szakember hiányzik, ezt a képzés mellett a több műszakban, nagyobbrészt éjszaka dolgozó pékek munkakörülményeinek javításával, béremeléssel lehetne orvosolni. Az idei mintegy 5,2 millió tonnás búzatermés mennyisége megfelelő, de a minősége alulmúlta a termelők várakozásait. A sütőiparnak szükséges 1,2 millió tonna jó minőségű búza megvan, amiből jó minőségű lisztet gyártanak majd. Az aratás két részletben zajlott, az esős időszak utáni termény minősége rosszabb lett. Információik szerint az országban harminc százalék étkezési búza és hetven százalék takarmánybúza termett idén.

Egyre nagyobb a kereslet a kovászos technológiával készült termékek iránt, 2016-ban rozskovásszal készült kenyeret készített a Magyar Pékszövetség az augusztus 20-i ünnep tiszteletére.