Gazdaság

Parragh László: A megváltozott gazdasághoz kell igazítani a választott bíróságok működését

A változtatásoktól a döntéshozatal felgyorsulását várja az MKIK elnöke

Szakaszhatárhoz érkezett a választott bírósági rendszer, s nemcsak a jogszabályváltozások miatt, hanem azért is, mert a 90-es évek óta megváltozott a gazdaság állapota, szerkezete, ehhez pedig igazodni kell - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MKIK által rendezett, A választott bíróság megújul konferencián kedden Budapesten.

Parragh László közölte, a jogszabályi előírásoknak megfelelően létrehozták Dunai Péter, az MKIK főtitkára vezetésével azt a bizottságot, amely előkészíti a választott bíróságok működésében január elejétől érvénybe lépő változásokat.

A törvény előírása alapján az Energetikai Állandó Választottbíróság, illetve a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság megszűnik a jövő évtől, ezek feladatkörét az MKIK mellett működő állandó választott bíróság veszi át. A másik két választott bíróság, a sporttal és az agráriummal foglalkozó, 2018-ban továbbra is az MKIK-tól függetlenül folytatja tevékenységét.

Parragh László elmondta, most következik az eljárási szabályok kidolgozása, a díjak megállapítása, az illetékességi területek kijelölése, a három választott bíróság összeolvadásával összefüggő jogi ügyek lebonyolítása, és a választott bírák, illetve a hét tagú elnökség kiválasztása. A kamara három elnökségi tagot delegál az elnökkel együtt, és például a megszűnő választott bíróságokat működtető intézmények is bekerülnek egy-egy taggal a testületbe.

Parragh László reményei szerint az MKIK mellett működő kibővített választott bíróságtól az várható el, hogy felgyorsuljon a döntéshozatal, illetve az utóbbi években a választott bíróság egészére jellemző ügyszámcsökkenés megforduljon.

Három éven belül legalább nullszaldósnak kell lennie a választott bíróságnak

Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara üzleti jog tanszékének jogászprofesszora előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a választott bíróságnak három éven belül legalább nullszaldósnak, de inkább nyereségesnek kell lennie. A volt igazságügyminiszter-helyettes elmondta, nem tartja helyes döntésnek, hogy a választott bírák listájára a törvény szerint a 70 éven felüli szakemberek nem kerülhetnek fel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom