Gazdaság

Parragh: Elértük a válság előtti állapotot

Évadnyitót tartott a Magyar kereskedelmi és Iparkamara

Mostanra elértük a válság előtti állapotot, az a kérdés, hogy a magyar gazdaság meredeken emelkedő trendjét fenn tudjuk-e tartani – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdán, Kecskeméten.

A holnap biztosnak ígérkezik, a belső fogyasztás és az export nő – hangsúlyozta a megyei kereskedelmi és iparkamara évadnyitó rendezvényén tartott előadásában. Hozzátette, nagy az esély arra, hogy a GDP jelenlegi bővülése fenn tud maradni.
Emlékeztetett arra, hogy a német és a magyar gazdaság 2008-ban „együtt zuhant”, de az előbbi már évekkel korábban kilábalt a recesszióból.
Parragh László hangsúlyozta: 2013-ban sikerült a recesszióból kitörni, 2014-ben a gazdaság dinamizálódott, beindult a növekedés, csökkent a munkanélküliség. Fontosnak nevezte, hogy a vártnál jobban bővültek a beruházások, a kormány végrehajtott, illetve elkezdett több szerkezeti átalakítást. Eredményes volt a növekedési hitelprogram, amely 1300 milliárd forintot helyezett ki a gazdaságba – tette hozzá.
Elmondta, januárban az áremelkedés mínusz 1,4 százalék volt, azonban álláspontja szerint a csökkenés nem lesz hosszú távú, "mert a magyar lakosságnak van egy elmaradt fogyasztása".
Az elnök elmondta azt is, hogy a segélyezés és a szociális rendszer átalakítása a „munka világába” mozdítja el a munkavállalókat.
Parragh beszélt a gazdaságra ható kockázatokról is, példaként az orosz-ukrán válságot említette, amely miatt jelentősen visszaesett az Oroszországba irányuló magyar export. Az uniós támogatások indulásának késése is kockázatot rejt magában, de álláspontja szerint ez behozható.
Parragh László az Egyesült Államok és az Európai Unió között megkötés előtt álló szabadkereskedelmi megállapodást negatívan ítélte meg, ugyanakkor hozzátette: „Támogatnunk kell, de tudnunk kell azt, hogy jelentős kockázatokat jelent a magyar gazdaságra”. Leszögezte: ha lebontanak bármilyen korlátot, akkor az erősebb hatása érvényesül. Az autóipart kivéve Amerika előnyét jelentősnek nevezte a szinte minden területen. Hátrányosnak nevezte azt is, hogy amíg az euró "permanens válságban van", a dollár a világ valutája.
Gál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kecskemét alpolgármestere bejelentette, hogy elkészült a TOP 100 című, a dél-alföldi régió gazdaságát bemutató kiadvány. Az adatok szerint, a megyére korábban jellemző gazdasági struktúra megmaradt, a feldolgozóipar, azon belül a gépjárműgyártás tovább növekedett.