Gazdaság

Pár dekát fogyasztunk csak Popeye kedvencéből

Elsősorban a helyi piacok és a kiskertek növényévé vált a spenót, amelynek nagyüzemi termelése Magyarországon mindössze százötven–kétszáz hektáron folyik

A fagyasztott spenót importjának értéke tíz százalékkal 336 millió forintra emelkedett, míg az exportból származó bevétel 12 százalékkal 115 millió forintra csökkent 2017-ben az előző évihez képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vonatkozó adataiból. A FruitVeb elnöke, Ledó Ferenc ugyanakkor lapunknak elmondta, a spenót elsősorban a helyi piacok és kiskertek növényévé vált.

spenot
A fogyasztás elsősorban egy-két tavaszi és őszi hónapra korlátozódik (Fotó: MH)

Körülbelül százötven–kétszáz hektáron folyik a spenót nagyüzemi körülmények közötti termelése, főleg fagyasztott célra, emellett viszont elsősorban a helyi piacok és kiskertek növényévé vált – mondta lapunknak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke. Hozzátette, hogy a spenót betakarításának szezonja május 20. és június 10. között zajlik, így a gyorsan kifutó zöldségek közé tartozik. Az ásványianyag-tartalma és azon belül is a vastartalma kifejezetten magas, így vérszegénység ellen ajánlott a fogyasztása. Magyarországon egyébként a spenót az egyik legkorábbi szabadföldi zöldségféle. Az egy főre jutó fogyasztás néhány dekagramm, ami elsősorban egy-két tavaszi és őszi hónapra korlátozódik.

A KSH adatai szerint a spenót termőterülete 408 hektár, termése 9,6 tonna körül alakult 2016-ban. Ehhez képest a sóska termőterülete lényegesen kisebb, 155 hektárt tett ki, a betakarított mennyiség meghaladta az 1,6 tonnát. A friss spenót behozatala hetven százalékkal (42,3 tonnára) esett 2017-ben az előző évihez képest, a legnagyobb beszállító továbbra is Olaszország (25,5 tonna) maradt. A kivitel ugyanekkor (elsősorban Románia felé) hét tonnáról 10,1 tonnára ugrott. A friss spenót magyarországi importjának értéke 49 százalékkal 35 millió forintra esett, míg az export értéke 45 százalékkal 1,98 millió forintra emelkedett 2017-ben. A friss spenót külkereskedelmének hiánya nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 33 millió forintot tett ki. Ez év első hónapjában 1,4 tonnáról hét tonnára növekedett a behozatal 2017 januárjához képest.

A fagyasztott spenót behozatala két százalékkal (1,74 ezer tonnára) csökkent az elmúlt évben. A legnagyobb beszállítók Belgium (411 tonna), Ausztria (380 tonna) és Szlovákia (376 tonna) voltak. A kivitel hat százalékkal 612 ezer tonnára csökkent, a főbb célpiacok Csehország, Horvátország és Románia voltak.
A fagyasztott spenót importjának értéke tíz százalékkal 336 millió forintra emelkedett, míg az exportból származó bevétel 12 százalékkal 115 millió forintra csökkent 2017-ben az előző évihez képest.


Új alosztályok az agrárkamaránál

Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vízgazdálkodási alosztálya valamint környezeti és fenntarthatósági alosztálya. A célok közt szerepel egyebek közt a vízjogi engedélyezési folyamatok egyszerűsítése, a szántóföldi vízkezelési technológiák kidolgozása, az öntözésfejlesztés, és foglalkoznak az ökológiai gazdálkodással, a növényvédő szerek használatával is. Mindemellett az új vidékfejlesztési pályázatok kialakításában, a pályázók szakmai megfelelőségének segítésében is aktív szerepet vállalnak. A vízgazdálkodási alosztály vezetője Varga Gyula (Irrifarm Kft.), a környezeti alosztály vezetőjének Czeller Gábort, a Magyar Biokultúra Szövetség elnökét választották meg.


Összeírás a hazai agráriumban

A Központi Statisztikai Hivatal 2018. május 15. és június 15. között Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2018 elnevezéssel mezőgazdasági összeírást tart, amelynek eszmei időpontja június 1-je. Az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező. Az adatfelvétel a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, felhasználására, a szántóként használt üvegház és fóliasátor alatti területek hasznosítására, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki, valamint számba veszi a főbb haszonállatfajokat, az előző év vége óta bekövetkezett változásokat, és a vágóhidakon kívül levágott állatokat is. A jelentős mezőgazdasági tevékenységet végző mintegy 3500 egyéni gazdaság kizárólag interneten keresztül, önkitöltéssel szolgáltathat adatot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom