Gazdaság

Óvja a környezetet a BorsodChem

Nagy értékű környezetvédelmi fejlesztést hajtott végre a cég

A környezet védelmére fókuszál a kazincbarcikai BorsodChem Zrt., amely megkezdte a vegyszeripari maradékok energiahatékony és környezetbarát semlegesítését és újrahasznosítását, a projektre több mint kétmilliárd forintot költ - közölte a vegyipari cég.

nagyobb környezetterheléssel járó jelenlegi technológiát felváltja egy környezettudatosabb, energiatakarékos és gazdaságos eljárás, a projekt várhatóan 2018-ban fejeződik be.
A fejlesztés az Európai Regionális Fejlesztési Alapból valósul meg, 2 milliárd 39 millió forint vissza nem térítendő támogatásból.
A beruházásnak köszönhetően új üzem épül, amely lehetővé teszi egyebek mellett azt, hogy a vegyipari társaság gyártóbázisainak széndioxid kibocsátása csökkenjen, jelentősen mérséklődjön a villamos-energia felhasználás, és megszűnjön a higany alkalmazása a klórtermelésben.
A BorsodChem Zrt. a klórgyártásban a nátrium-klorát bontásához magas fajlagos vegyszer- és hőmennyiséget használ, amelyek mennyisége várhatóan jelentősen csökkenni fog.
A nyilvános cégadatok szerint a kínai többségi tulajdonban lévő BorsodChem 2015-ben 1,398 milliárd euró árbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 1,46 milliárddal. A cég árbevételének közel egyharmada származik exportból. A társaság üzemi eredménye 2014-ben 33 millió, 2015-ben 25,632 millió euró volt.