Gazdaság

Ötven-ötszáz millió cégenként

Százhúszmilliárdos forrás kutatásra-fejlesztésre

Már pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok összesen százhúszmilliárd forint értékben kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatására. Vállalkozásonként ötven-ötszáz millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Tegnap nyílt meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében az a százhúsz milliárd forint keretösszegű pályázat, amellyel kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I)  tevékenységeket támogat a  kormány. Erre jelentkezhetnek mikro-, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A programban a jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését támogatják.
A kormány kiemelt hangsúlyt fektet a K+F+I területére. Az egyik legfontosabb gazdaságpolitikai cél, hogy Magyarország 2020-ra a GDP-arányos K+F+I ráfordításokat a jelenlegi 1,4-ről 1,8 százalékra, 2030-ra pedig három százalékra növelje.

A vállalkozások ötven-ötszáz millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek, és huszonöt-kétszázötven millió forint értékű kedvezményes kamatozású kölcsönt. A kölcsön futamideje szerződéskötéstől számított maximum tizenöt év, a kamat két százalék éves alapon.

Ugyanakkor a támogatás kísérleti fejlesztésre fordítható, illetve lehetőség van eszközbeszerzésre, a fejlesztés szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére is. A vissza nem térítendő fejlesztési forrásokat a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM), a kedvezményes kamatozású kölcsönöket pedig a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által működtetett 442 MFB Ponton lehet igényelni - olvasható az NGM közleményében.