Gazdaság

Ötödével is drágulhatnak az utazások

A svájci árfolyamsokk negatív hatással lehet a külföldi nyaralás költségeire

Akár tizenöt-húsz százalékkal is drágulhatnak a nyári külföldi utazások a svájci frank árfolyamgátjának eltörlése nyomán, ha nem változik a helyzet – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke a Kossuth rádió hírműsorában.

Mint arról lapunk is beszámolt, a svájci jegybank múlt csütörtökön váratlanul eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamára 2011 szeptemberében bevezetett 1,20-as „tűréshatárt”. A váratlan intézkedés megrendítette a nemzetközi piacokat, elemzők szerint komoly következményei lesznek a döntésnek. Napközben rövid időre a történelminek számító 430 forintra emelkedett a frank árfolyama, de az első sokk után némileg megnyugodott a forint piaca. Este hét órakor 311,80 forinton jegyezték a svájci pénzt, s ez a forint 17 százalékos gyengülésének felelt meg a kora reggeli árfolyamához képest. A sokk hatására az euró árfolyama is történelmi magasságba kúszott, meghaladta a 327 forintot, majd este hét órakor 322,69 forinton állt. Az árfolyammozgások miatt áremelkedésre lehet számítani az utazási irodáknál, hiszen nekik a külföldi szolgáltatások nagy részéért euróban kell fizetniük.

Molnár Judit rámutatott: azok járnak jól, akik előre befizettek szervezett utazásra. Az áremelkedést az utasok valamelyest kompenzálhatják azzal, ha kihasználják az irodák nyújtotta előfoglalási kedvezményt, ami általában tíz-húsz százalék, de akár a tizenötöt is elérheti, s ezt mindenképpen érdemes igénybe venni – hangsúlyozta az alelnök.