Gazdaság
Ösztönözni kell a hazai fogyasztást
Benyújtottuk az Európai Bizottságnak a halgazdálkodási operatív programot
Legnagyobb számban pontyot halásznak itthon (Fotó: Csudai Sándor)
Benyújtotta a 2014–2020 közötti Magyar Halgazdálkodási Operatív Programot (Mahop) az Európai Bizottságnak a Miniszterelnökség – közölték lapunkkal. A Mahop keretében a halgazdálkodás fejlesztésére az előző időszakhoz képest tizenkét százalékkal magasabb összeg – hazai társfinanszírozással együtt mintegy 15,5 milliárd forint – állhat majd rendelkezésre a következő időszakban Magyarország számára, amelyet 2023-ig kell felhasználnia.
A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a halgazdálkodás fejlesztésének és támogatásának fő céljai Magyarországon a fenntartható fejlődés biztosítása mellett a fogyasztók ellátása kiváló minőségű haltermékekkel, továbbá a halfogyasztás folyamatos növelése és az ágazat – elsősorban a kis- és középvállalkozások – hosszú távú megélhetésének biztosítása, természetes vizeink halállományának növelése, valamint az élővilág sokszínűségének megóvása.
A halgazdálkodási program elsődleges célja a hazai fogyasztás ösztönzése, amelynek fontosságát a döntéshozók népegészségügyi szempontokkal is indokolják. Az évi átlag öt kilogrammos fejenkénti fogyasztással az utolsók között vagyunk Európában, a tagországok többségében ennek négyszerese a jellemző. A mi átlagunk emeléséhez azonban szükség van a feldolgozott, konyhakész haltermékek arányának növelésére. Ismert, hazánkban az Országgyűlés tavasszal hozott döntése értelmében már nem lehet kereskedelmi célú halászatot folytatni a természetes vizeinken. A tógazdaságokban évente húszezer tonnát halásznak le, ennek csak néhány százaléka jut el feldolgozott formában a piacra. A következő években emiatt a halfeldolgozásra alakuló, berendezkedő gazdaságok nagy eséllyel pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásokra. Kiemelt feladat a halászati technológiák korszerűsítése is, ami a piaci verseny nélkülözhetetlen feltétele. A programból erre a célra is igényelhető támogatás.
A technológiai háttér megteremtése mellett fontos a kínálatot is bővíteni, mivel a statisztikák alapján jelenleg a legnagyobb arányban, mintegy 75-80 százalékban pontyot halásznak Magyarországon. A harcsa, a süllő és a csuka lehet a kitörési pont, mivel a szakemberek szerint ezek a fajok exportképesebbek, a fogyasztók körében is keresettek.