Gazdaság

Ősztől tovább mérséklődik a rezsidíj

Az áramról és a távhőről már megegyeztek, a víz nemsokára napirendre kerül

Folytatódik a rezsicsökkentés: az ősztől a távhőért, a villamos energiáért és a vízszolgáltatásért is kevesebbet kell fizetni – ez utóbbi csökkentés mértékéről nemsokára egyeztet a kormány. A gázszolgáltatóknál már elindultak a csökkent bevételek miatti leépítések.

Szeptembertől 5,7 százalékkal kell kevesebbet fizetni a lakossági áramfogyasztásért, a távhő pedig októbertől lesz 3,3 százalékkal olcsóbb. Bár a fűtési szezon 15-én kezdődik, a víz felmelegítési ára már elsejétől barátságosabb lesz. A lakossági gáz ára április elsejétől 6,5 százalékkal csökkent, miután 2013-ban e három energiaforrás ára húsz, a hulladék elszállítása és a vízszolgáltatás tíz-tíz százalékkal lett olcsóbb. Nincs még konkrétum ez utóbbi díjának csökkentéséről. A kormány szeptemberben kezdene tárgyalni erről, az addigra elkészülő szakértői vélemény alapján – tájékoztatott a napokban a Híradó.hu. Felmerült, hogy régiónként egységesítenék a leszállított árakat, esetleg egy egész országra kiterjedő víz- és csatornadíj lenne. Az egyes szolgáltatók tarifái között most ugyanis többszörös eltérések tapasztalhatók.
A nemrég lezárult cégegyesülések révén ma már csak negyvennyolc szolgáltató működik, míg négy évvel ezelőtt még négyszázkilencven volt. A további integrációt támogatja a Magyar Vízközmű Szövetség (Mavíz), mivel az eddigi átszervezések létjogosultsága bebizonyosodott – nyilatkozta lapunknak Winkler Tamás, a Mavíz elnöke. A minőség-ellenőrzések kiszűrték az elkötelezett vállalatokat, s növekedett az ellátás színvonala, mondta a szakértő, s hozzátette: várhatóan a további egyesülések után akár harmincöt–negyvenre csökkenhet a vízszolgáltatók száma. Az országosan egységes díjak bevezetésének következtében azonos elvárások lesznek majd a fogyasztók részéről, figyelmeztetett Winkler Tamás az intézkedésnek e kérdéses vonzatára.

Ugyanakkor legjobb talán az volna, ha egyetlen, állami cég intézné az egész ország vízügyeit – véli Szabó Iván szakjogász, aki szerint ezáltal még tovább csökkenhetne a vízdíj. Viszont ha ez megvalósulna, egy ideig veszteséget termelne a vállalkozás, a költségeket pedig az államháztartásból kell finanszírozni.
Az ipari rezsicsökkentésről is az ősszel döntene a parlament a nyáron elkészülő hatástanulmányok alapján. A kormány célja az, hogy a villamos energia árának lenyomása révén a hazai ipar versenyképessége erősödjön – jelentette ki korábban több alkalommal Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Az árcsökkentések addig folytatódnának, amíg Euró­pa legolcsóbb áramát vásárolhatnák a magyar ipari vállalkozások – ehhez négy-öt év szükséges. Az még nem tisztázott, hogy az intézkedések pontosan mely vállalati réteget érintenék.

A lakossági gázszolgáltatás évek óta veszteséges, nincs extraprofit – keresztfinanszírozással oldják meg a vállalatok a működésüket. Bekövetkezett viszont az, amire számos szakértő figyelmeztetett a rezsicsökkentések előtt: a bevételkiesés miatt az Égáz-Dégáz 111 főt kénytelen elbocsátani – hangzott el a szakmai szervezetek sajtótájékoztatóján a múlt héten, amelyet egy budapesti rezsipont előtt tartottak meg. Nem véletlenül, hiszen a rezsipontokat egyre többen keresik fel a lakosság részéről.