Gazdaság

Összhangban az MNB a kabinettel

„A magyar út – célzott jegybanki politika” – sikerült megvalósítani a hagyományos és nem hagyományos eszközök harmóniáját

A jegybanki innovatív intézkedéssorozat mára érzékelteti igazán a hatását Matolcsy György szerint. Létrejött a fiskális és a monetáris politika összhangja. Többek között ehhez hozzájárultak a Magyar Nemzeti Bank innovatív megoldásai is.

Matolcsy György 20170516
Matolcsy György: 2010 előtt fenntarthatatlan volt a hazai növekedés (Fotó: Varga Imre)

Olyan, nemzetközi mércével mérve is jelentős intézkedéseket valósított meg az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kormánnyal együttműködve, amelyek hozzájárultak Magyarország pénzügyi stabilizációjához, a fenntartható gazdasági növekedés megteremtéséhez – jelentette ki Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Nemzeti Bank könyvsorozatának legújabb, A magyar út – célzott jegybanki politika című kiadványának bemutatóján. Felidézte: ehhez nehéz út vezetett, hiszen a kormány és a jegybank jelenlegi vezetése nehéz helyzetben örökölte az országot. Mint mondta, a magyar gazdaságot a 2010 előtti, közel egy évtizedben fenntarthatatlan növekedési pálya jellemezte, melyet a 2008-as globális pénzügyi válság csak tetézett. A felelőtlen költségvetési politika miatt felduzzadt a költségvetési hiány, az államadósság pedig jelentősen megemelkedett. A túlzottan laza fiskális politikához túlzottan szigorú monetáris politika társult. Ám sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek alapján elmondható, hogy „a célzott jegybanki politikával van magyar út”.

A felelős költségvetési gazdálkodás mellett az ország felzárkózásához vezető strukturális reformok kerültek előtérbe öt évvel ezelőtt. A fiskális egyensúly önmagában azonban nem lett volna elegendő a tartós pénzügyi stabilizáció, valamint a fenntartható gazdasági növekedés biztosításához. Ekkortól figyelhető meg az a jegybanki innovatív intézkedéssorozat, amely mára érzékelteti igazán a hatását. Az MNB megvalósította a hagyományos és a nem hagyományos eszközök harmóniáját. Ilyen volt például a növekedési hitelprogram, az önfinanszírozási program, a pénzügyi felügyeleti tevékenység integrációja, a kamat- és inflációs politika újszerű alkalmazása, valamint az etikus bankrendszer koncepciója és nem utolsósorban a devizahitelek forintosítása.

A könyvbemutató után panelbeszélgetésre is sor került, amelyen Hegedűs Éva, a Gránit Bank, Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök–vezérigazgatója és a bankszövetség elnöke, valamint Szapáry György, az MNB elnöki főtanácsadója is részt vett. Többek között szóba került, hogy a már említett jegybanki eszköztár alkalmazásával miként sikerült stabilizálni a hazai bankok helyzetét, valamint a forintosítás hatására a lakosság végre kiléphetett a svájci frank okozta hitelcsapdából.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom