Gazdaság

Országszerte drágulnak az ingatlanok

A csok miatt ugrott meg az érdeklődés

A használt lakások vásárlásához, bővítéséhez biztosított családi otthonteremtési kedvezményének (csok) januárban életbe lépett módosításai hatására minimálisan ugyan, de nőttek az érintett ingatlanok négyzetméterárai - közölte az ingatlan.com csütörtökön.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: a szabályok lazítását az indokolta, hogy az év eleje óta megnövekedett az érdeklődés a használt lakások iránt. A módosítások következtében egységessé válik a gyerekek után járó támogatás és eltűnnek az értékhatárokra vonatkozó regionális különbségek.
Az ingatlan.com összeállítást készített a piacon február elején elérhető 40 négyzetméteresnél nagyobb téglaépítésű lakások hirdetési árairól. A végeredmény szerint az érintett lakások négyzetméterára 2,1 százalékot emelkedett a tavaly decemberihez képest.
Balogh László kiemelte: a fővárosban a legmagasabbak az árak, és ez felhúzza az országos átlagot.
Budapesten a 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakások négyzetméterét átlagosan 427 ezer forintért hirdették február első hetében, ami 3,3 százalékos drágulás a decemberi végi szinthez képest.
Budapesten belül az V. kerület a legdrágább, ott a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 708 ezer forint, ami 1 százalékos drágulásnak felel meg. A fővárosban a XXI. kerület számít a legolcsóbbnak a 243 ezer forintos átlagárral, azonban ez is 7 százalékos emelkedés december végéhez képest.
Budapest után a második legdrágább város Győr. A megyeszékhelyen a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 291 ezer forint, ami 0,5 százalékos növekedés decemberhez képest.
Szolnokon emelkedtek leginkább az árak, itt 12,3 százalékkal, 179 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.
A szakértő elmondta: a kibővült csok bejelentése óta idén naponta átlagosan 150 ezer ember böngészi a hirdetéseket, ami 39 százalékos növekedés.
Az ingatlan.com előrejelzése szerint a csok-szabályok módosítása további élénkülést generálhat a használt lakások piacán.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom