Gazdaság

Olcsóbb lett a lakáskölcsön

A lakosság nettó hitelfelvevő volt februárban

Enyhén csökkent az új lakáscélú kölcsönök hitelköltség–mutatója februárban – közölte a jegybank. A háztartások ugyanakkor hitellel és betétkivonással finanszírozták februári költekezésüket.

A háztartások új lakáscélú kölcsöneinek átlagos hitelköltség–mutatója enyhén, míg a személyi hiteleké jobban csökkent februárban a januári adatokhoz képest – közölte tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az új lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltsége 5,29 százalék volt, 0,05 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál, és 0,47 százalékponttal az egy évvel korábbinál. A szerződések értéke 47,6 milliárd forint volt, kétmilliárddal kevesebb a januárinál, ugyanakkor a tavaly februárinál 15,8 milliárddal több. A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlába nem változott, az új szerződések értéke a januári 295 milliárdról 298 milliárdra nőtt. Az euróbetéteknél a kamatláb enyhén emelkedett, a szerződéses érték viszont a januári 28,6 milliárd forintról 24,6 milliárd forintra csökkent februárban.

Szintén tegnap hozta nyilvánosságra az MNB, hogy februárban a háztartások nettó hitelfelvevők voltak, betéteik állományát is csökkentették, azaz hitellel és betétkivonással finanszírozták költekezésüket. A háztartások hitelállománya 11,5 milliárd forintos növekedést mutatott, míg a betéteké 10,6 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok ugyanakkor mind a hiteleik, mind pedig a betéteik állományát növelték, de 66 milliárddal több kölcsönt vettek fel, mint amennyi friss betétet elhelyeztek. A vállalatok hitelállománya szezonálisan igazítva 84,9 milliárd forinttal, a betétállománya 21,8 milliárd forinttal nőtt a múlt hónapban.

Balatoni András, a jegybank igazgatója tegnap az M1-en kijelentette: az idén fordulat várható a beruházásokban, az uniós pénzek beáramlása, a vállalati hitelezés fellendülése és a lakásépítések beindulása tíz százalékot meghaladó bővülést hoz.