Gazdaság

OTP: Beindult a hitelezés hazánkban

Bulgáriában hasonló a tendencia

Az OTP teljes hitelállománya egy év alatt robusztusan, 4 százalékkal nőtt Magyarországon szeptember végére - mondta Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Kedvezőnek nevezte, hogy ezen belül a vállalati hitelek éves szinten 12 százalékkal bővültek,  negyedéves összevetésben pedig 4 százalékkal nőttek.

Bencsik László szerint hasonlóan kedvező a tendencia Bulgáriában, ahol a teljes hitelállomány 5 százalékkal nőtt, a vállalati hitelállomány pedig 17 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Kiemelte: idén a csoport külföldi leánybankjai húzták fel rekordszintre az OTP első háromnegyedévi  nyereségét.

Egy évvel ezelőtt a bank külföldi leányvállalatai csak 4 százalékos mértékben járultak hozzá a 103,6 milliárd forintos korrigált adózott eredményhez, idén a kétharmadával megugró, 172,9 milliárd forintos konszolidált korrigált adózott profit 42 százaléka köthető a külföldi leánypénzintézetekhez. 

A változás fő oka, hogy az OTP orosz és ukrán leánybankja, amelyek tavaly 45 milliárd forintos veszteséget hoztak, idén 20,2 milliárdos nyereséget értek el, így a két leánybank jelentősen javította a nyereséget. A bank leányvállalatai közül stabilan jól teljesít a bolgár leánybank - fűzte hozzá Bencsik László.

A csoport korrekciós tételekkel számított első kilenchavi adózott eredménye 176 milliárd forint lett, szemben a tavalyi bázisidőszakban elért 36,5 milliárd forinttal szemben.

Bencsik László kiemelte: az OTP a jövő évtől csak nemzetközi számviteli (IFRS) beszámolókat fog készíteni, ez 7,5 milliárd forintos halasztott adó befizetésével jár majd. 

Az alacsony kamatok és az erős verseny ellenére a nettó kamatbevétel negyedéves alapon 1 százalékkal, a nettó díj- és jutalékeredmény pedig 4 százalékkal nőtt.

Bencsik László szerint az idei utolsó három hónapban a jelzáloghitelek is újra bővülnek majd, miközben ez év szeptember végéig  5 százalékkal nőtt a lakossági fogyasztási hitelek állománya, amelyek a karácsonyi időszakban még tovább nőhetnek majd.

A betétállomány továbbra is 1 százalékkal növekszik csoportszinten.

Magyarországon komoly gazdasági fejlődésre lehet számítani - az OTP elemzőinek prognózisa szerint az idei 2,3 százalék után jövőre mintegy 4 százalékos lehet a GDP-növekedés úgy, hogy nemcsak a beruházások, de - a bérek növekedésével együtt - a fogyasztás is növekedni fog, az OTP jövőre 2 százalék körüli inflációval számol - mondta a bank vezérigazgató-helyettese.