Gazdaság
OMÉK-kapunyitás egy hónap múlva
A mezőgazdasági vásáron szakmai napot tartanak, Japán lesz a díszvendég, fókuszban a biogazdálkodás áll
Számos tekintetben újszerűbb, programdúsabb lesz a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), mint a legutóbbi – mondta a Magyar Hírlapnak a kiállítást szervező Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője, Daróczi László,. Az OMÉK történetében először szerveznek szakmai napot, méghozzá szeptember 19-re. Az OMÉK-on olyan témák is terítéken lesznek, mint a fenntarthatóság, a fogyasztói tudatosság növelése, az élelmiszer-pazarlás, a biogazdálkodás vagy éppen az egyes, élelmiszer-biztonságot garantáló védjegyek. Az AMC üzletember-találkozókat is szervez majd. Az idei OMÉK-ot szeptember 20-24. között a Hungexpo és a Kincsem Park területén rendezik meg. Az állattenyésztéssel, állatbemutatókkal kapcsolatos programok két fő helyszínre, a B pavilonra és a Kincsem Park területére koncentrálódnak.
Szintén újdonság lesz az OMÉK-on a Gyermeksziget és az agráriumhoz kötődő alapítványok, civil szervezetek számára lehetőséget adó Civil tér. Az idén először a Hungexpo G pavilonjában mintegy száz négyzetméteren Biosziget várja a biotermelőket, biogazdálkodókat, ami biopiaccal egészül ki. Külön pavilon foglalkozik majd például a Kárpát-medence kincseivel és a kistájakkal vagy a kertészettel.
Az idei OMÉK partnerországa Japán: 2016 márciusában a Foodex nemzetközi kiállításon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Szató Hidemicsi japán agrárminiszter-helyettes megállapodott abban, hogy kölcsönösen segítik egymás termékeinek uniós, illetve japán piacra jutását. Európán kívül Japánba irányul a legjelentősebb magyar agrárexport, a mangalicatermékeken túl a szigetország nagy érdeklődést mutat a szürkemarha-, a kacsa- és libahús-, valamint a vadhústermékek és a magyar borok iránt is. Az OMÉK-on japán séfek mutatják be ételkülönlegességeiket, amelyeket tradicionális magyar alapanyagokból készítenek, valamint a szigetország élelmiszereit és mezőgazdasági gépeit is megismerhetik majd a látogatók.
OMÉK-termékdíj-pályázatokat 13+3 kategóriában írtak ki, és azokat a hagyományoknak megfelelően szakértői bizottságok bírálják majd el. Számos, mezőgazdasággal, élelmiszergazdasággal foglalkozó kiállítónak jó terep a vásár új termékeik bemutatására és a legfrissebb agrárinnovációk feltérképezésére. Ez derül ki az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum felméréséből. A Bio-Fungi Kft. már negyedik alkalommal vesz részt az OMÉK-on. A gombatermesztéssel foglalkozó cég munkatársa, Vattamány Ágnes elmondta: a kóstoltatásokkal, a csiperke- és laskagombás ételekkel szeretnék megmutatni a látogatóknak, hogy milyen finom, egészséges, könnyen kezelhető és igen sokféleképpen elkészíthető alapanyag a termesztett gomba. Szintén visszatérő kiállító a Kurucz Farm Kft. is, amely sertéstenyésztéssel és sertéstermékek előállításával foglalkozik. Kurucz Ferenc, a hajdúsági családi vállalkozás vezetője szerint az a fontos, hogy az OMÉK-on a partnereikkel találkozhassanak és élőben is láthassák az új technológiákat.
Évről évre új kiállítók is feltűnnek az OMÉK-on. A növénytermesztéssel és az olajos magvak feldolgozásával foglalkozó Agro PerfektNatura Kft. vezetői a januári Agromashexpo rendezvényen találkoztak az OMÉK kiállítói felhívásával, majd rövidesen úgy döntöttek, hogy termékeikkel részt vesznek a rangos vásáron. Kissné Gregor Piroska, a karcagi székhelyű vállalkozás képviselője azt mondta: bár van saját webáruházuk és két kereskedőház kínálatában is jelen vannak, mégis úgy gondolják, hogy érdemes minden lehetőséget megragadni arra, hogy minél több helyen népszerűsítsék az olajaikat. Szerinte az OMÉK azért is kitűnő lehetőség, mert itt meg is kóstolhatják termékeiket.
A nyírábrányi „Jacsi méze” méhészet is első alkalommal jelenik meg az OMÉK-on. Jacsmenik Sándor, a méhészet vezetője elárulta: az OMÉK kiváló platform a termelői méz népszerűsítésére és arra is, hogy felhívják a figyelmet annak pozitív élettani hatásaira.
Állattenyésztési napok Kaposvárott
Immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat, az idén szeptember 1–3. között. A főszervező a Magyar Mezőgazdaság Kft., a Kaposvári Egyetem a házigazda, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége pedig a tenyészállat-bemutatók szakmai felelőse. A rendezvényen lesznek fajtabemutatók, tenyészállat-bírálatok, szakmai fórumok, agancsmustra, vadászkutya-bemutató, és színvonalas lovasprogramokat is megtekinthet a közönség. (GyV)