Gazdaság

Növekszik a hitelkihelyezés

Agrárvonalon is erősített tavaly a Budapest Bank

A kis- és közepes vállalkozások (kkv) mellett idén a jelzáloghitelezésben és a hitelkártyák területén bővítené üzleti aktivitását a Budapest Bank, amely 13,1 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta a 2016-os évet. Eközben dinamikusan nőtt a bank hitelkihelyezése.

A Budapest Bank csoportja tavaly 3,5 százalékkal 999,2 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét az előző évhez képest, adózás utáni eredménye 13,1 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 14,766 milliárd forint után – közölte Tóth Viktor, a hitelintézet vállalati üzletág vezetője a bank tegnapi sajtótájékoztatóján. Kifejtette: a tavalyi nyereségre negatívan hatottak az alacsony kamatok, ám pozitív tényező volt a vállalati és lakossági szegmensekben az új hitelkihelyezések növekedésének. A vállalati lízingpiacon piacvezetővé vált a társaság, amely a jegybanki piaci hitelprogramban tett vállalásait jelentősen túlteljesítette. A bank hitelportfóliójában 35 százalékra emelkedett az agrárium részaránya, a növekedési hitelprogramban pedig kilencszázalékos részesedést értek el.

Fatér Gyula lakossági üzletágvezető rámutatott: hosszú távon nem fenntartható a hazai bankrendszer szerkezete, különösen a lakossági üzletágban értékelődött fel a méret, amiben a fiókhálózat és az ügyfélszám alapján a Budapest Bank a negyedik legnagyobb.

Növekedésnek indult náluk is a lakossági hitelállomány, a fordulat előbb történt meg, mint a rivális bankoknál. Idén százezer új hitelkártyát szeretnének kibocsátani. Ugyanakkor a tavalyi csaknem harmincszázalékos jelzáloghitel-kihelyezési növekedésükkel nem elégedettek, gyorsítani akarnak. A kkv-k számlanyitásait illetően másodikak lettek a piacon 2016-ban, ilyen jó eredményt korábban nem tudtak felmutatni. A bővülési területeket illetően 2017-ben a kkv-k hitelezésben kívánnak nagyot előre lépni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom