Gazdaság

Növekedési pályán a hazai gazdaság

Századvég: a beruházások tavalyi visszaesése után az idén és jövőre is bővülés várható, ez az uniós forrásoknak is köszönhető

A magyar gazdaság 2017-ben 3,6, míg 2018-ban 3,4 százalékkal bővülhet a Századvég Gazdaságkutató előrejelzése alapján. Ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén a növekedés ennél magasabb, akár négy százalékot is meghaladó lehet.

A Századvég Gazdaságkutató prognózisa szerint a magyar gazdaság a 2016-os kétszázalékos növekedés után 2017-ben és 2018-ban is ennél jelentősebb bővülést érhet el. Ennek mértéke idén 3,6, jövőre 3,4 százalékos lehet. A Századvég szakértői úgy tartják, a bővülés motorja idén és jövőre is a fogyasztás, valamint a beruházás lehet. A fogyasztás bővülését a lakosság rendelkezésre álló jövedelmének növekedése okozza, amely a kedvező munkaerőpiaci folyamatokra – így például a csökkenő munkanélküliségre és a növekvő bérszínvonalra – vezethető vissza.

Szemben tehát a válság előtti időszakkal, a fogyasztás bővülése nem a lakosság aránytalan eladósodásából ered – mutat rá elemzésében a kutatóintézet. A gazdaságkutató várakozásai szerint a növekedés a vártnál nagyobb, akár négy százalékot is meghaladó lehet, míg egy kedvezőtlenebb pálya esetében (például rossz időjárás miatti gyengébb mezőgazdasági teljesítmény vagy a vártnál magasabb olajárak miatt) az előrejelzettnél szerényebben alakulhat.

A bérek jelentős, átlagosan tíz százalék feletti növekedéséhez hozzájárul az egyre több ágazatban megjelenő munkaerőhiány mellett a minimálbér és a garantált bérminimum idei 15, valamint 25 és jövő évi 8, illetve 12 százalékos növelése. Természetesen ide tartozik a munkát terhelő járulékok idei 5, illetve jövő évi 2-2,5 százalékpontos csökkentése is. A Századvég jelzése alapján a fogyasztás bővülése idén 5,1, míg jövőre négyszázalékos lehet. Az intézet összevetése alapján a fentiek azt jelentik: míg az 1970 és 2010 közötti időszakban, vagyis negyven esztendő leforgása alatt, a nettó reálbér 28 százalékkal nőtt Magyarországon, addig 2010 és 2018 között, nyolc év alatt reálértelemben várhatóan összesen negyven százalékkal emelkedik, figyelembe véve a családi adókedvezmény bevezetését is.

A Századvég a beruházások tavalyi visszaesése után 2017-re és 2018-ra is bővülést vár. Ezt egyrészt az uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó források felhasználása, másrészt pedig a társasági adó kulcsának csökkentése okozza.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a kivitel volumene az idén 5,1, míg jövőre 5,8 százalékkal növekedhet. Ezt meghaladó mértékben, 5,7, illetve 6,3 százalékkal emelkedhet a behozatal. A nettó export várhatóan sem idén, sem jövőre nem tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez, mivel a belső kereslet bővülése magasabb behozatalt indukál. Idén összességében 2,5 százalékos inflációt várnak, míg jövőre 2,9 százalékos pénzromlást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom