Gazdaság

Nőttek a fővárosi lakásvásárlás költségei

Az otthont keresőknek Budapesten érdemes nézelődni, százból tizenegy ingatlan eladó

Budapesten nemcsak a legszélesebb az ingatlanválaszték, de egyben itt a legmagasabbak a vásárlás anyagi terhei egy főre vetítve is. Szakértők szerint emiatt itt felértékelődhet a lakásvásárlási támogatások szerepe.

A lakáspiac évek óta magas fordulatszámon pörög: mind keresleti, mind kínálati szempontból a főváros emelkedik ki, az országon belül viszont nagy különbségek vannak – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amelyben azt vizsgálták, hogy Budapest mellett a különböző megyékben hogyan alakult az idei évben a száz háztartásra vetített eladó használt lakóingatlanok száma, illetve melyik megyében válogathatnak a legtöbb eladó ingatlanból.

Az Ingatlan.com elemzése szerint a lakás iránt érdeklődők a fővárosban vannak a legkönnyebb helyzetben, mert száz háztartásra ott tizenegy eladó lakóingatlan jut, ugyanakkor a szélesebb kínálat mellett az országban Budapesten a legdrágábbak a lakások: az átlagos kínálati négyzetméterár a használt lakások esetében már 550 ezer forint körül járt június elején – mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. A második helyen Somogy és Pest megye áll, mindkét térségben kilenc-kilenc eladó lakás jut száz háztartásra. A szakember szerint ezekben a megyékben a jelentős kínálathoz erős kereslet is tartozik, Pest megyében a főváros közelsége, de az ottaninál alacsonyabb átlagárak miatt, Somogyban pedig főként a Balatonnak köszönhető az élénk piac.

Balogh László azt is elmondta, hogy Budapesten 2005-hoz képest 2016-ban öt százalékkal több háztartás volt, viszont az átlagos létszámuk két százalékkal mérséklődött. Ez azt is jelenti, hogy egy főre vetítve a fővárosi lakásvásárlás anyagi terhei akkor is növekedtek, hogyha figyelmen kívül hagyjuk az ingatlanok elmúlt években tapasztalt áremelkedését. Az elemző véleménye szerint emiatt felértékelődhetnek a nagyvárosokban a háztartások létszámához kötött támogatások, például a gyermekek után igényelhető csok vagy az államilag is támogatott lakástakarékpénztári szerződések a következő időszakban.