Gazdaság

Nőtt az élő sertés felvásárlási ára

A kiváló minőségű, fehérjében, vitaminokban gazdag vörös hús fogyasztását ösztönzi az Agrármarketing Centrum kampánya

A kiváló minőségű sertéshúsokra hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum áprilisi kampánya, amely a munkahelyek megőrzését is segíti. Az élő sertés kilónkénti felvásárlási ára az elmúlt egy évben több mint harminc százalékkal emelkedett.

sertéshús 20170413
Növekedési pályára állt a sertéságazat a korábbi évek válsága után (Fotó: Varga Imre)

A húsvéti ünnepkör elmaradhatatlan, tradicionális étele a füstölt sonka, amelyből az éves mennyiség mintegy harminc százalékát ebben az időszakban fogyasztjuk. Az Agrármarketing Centrum kampányt indított: az Auchan, a Spar, a Babati és Társa Kft., valamint a Hajdúhús összesen hatvannégy budapesti és vidéki üzletében kóstolhatnak minőségi sertéshús-termékeket a vásárlók április 29-ig. A promóciós időszakban a vásárlók nemcsak megízlelhetik a húskészítményeket, de tájékozódhatnak a sertéshús egészségre gyakorolt hatásairól is.

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a jó minőségű termékek fogyasztására, ugyanakkor fontos szempont a sertéságazat munkahelymegtartó erejének megőrzése is – közölte lapunkkal az Agrármarketing Centrum (AC).

A kormány 2012-ben elfogadott sertésstratégiájának eredményeként a korábbi évek súlyos válságát követően növekedési pályára állt az ágazat. A Földművelésügyi Minisztérium és az AC az ilyen akcióktól azt várja, hogy a vásárlók tudatosan keresik majd a magas hozzáadott értékű, ellenőrzött és kiváló minőségű termékeket.

A sertéstőkehúsok általános forgalmi adója (áfa) huszonhétről öt százalékra csökkent tavaly január elsejétől. A Vágóállat és Hús Terméktanács titkára, Menczel Lászlóné a Magyar Hírlapnak elmondta: az áfamérséklésnek is köszönhetően húsz-huszonöt százalékkal növekedett a sertéstőkehús iránti kereslet 2016-ban. Hozzáfűzte: az élő sertés kilónkénti felvásárlási ára tavaly áprilistól indult emelkedésnek. Míg 2016 márciusában háromszáz forint alatt volt az élő sertés kilónkénti felvásárlási ára, addig jelenleg már 410 forintot kóstál. Az alapanyagok árának növekedése tükröződik a fogyasztói árakban is. Menczel Lászlóné jelezte: tavaly a magyarországi sertésvágásszám elérte a 4,5 milliót. A sertésállomány 2,9 millió körül van a tavaly decemberi adatok szerint.

A terméktanács titkára a mostani kampánytól azt várja, hogy tovább élénkül a sertéstőkehús és a húskészítmények iránti belföldi kereslet, ami azért is fontos, mert a fogyasztás növekedése stabilizálja az ágazatban a munkahelyeket, illetve újakat is teremthet. Magyarországról Európába, Spanyolországba és Olaszországba nyers sertéscombot exportálnak, ami a sonkák alapanyaga, Ázsiába, Japánba és Dél-Koreába pedig karajt, szűzpecsenyét és feldolgozott, kicsontozott oldalast szállítanak.


Napi nyolc dekagramm ajánlott

A sertéshús egészséges táplálék, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nagyon értékes fehérjeforrás, ásványianyag-tartalma – például cink, szelén - is kiemelkedő. Jó tudni, hogy B1-vitamintartalma ötször magasabb, mint más húsféléké, ezenkívül kiváló B2-, B6- és B12-vitaminforrás. A legtöbb vörös húsféléhez hasonlóan gondoskodik a szervezet vaskészletének utánpótlásáról is. A táplálkozási szakemberek szerint naponta két-három egység húst és húskészítményt érdemes fogyasztani, vörös húsokból – például marha-, sertés- és birkahúsból - összesen nyolc dekagramm az ajánlott mennyiség. Egy egységnek felel meg öt-tíz dekagramm hús vagy három-öt dekagramm felvágott. (MH)