Gazdaság

Nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

A statisztikai adatok azt mutatják, a magyar családok többet tudtak pihenésre fordítani idén júliusban, mint egy évvel korábban

Minden turisztikai mutató tekintetében kiemelkedő a belföldi vendégforgalom, a háztartások költésének növekedése kedvezően hatott az ágazat egészére. A szálláshelyek vendégforgalma 2,6 százalékkal nőtt júliusban, és 5,6 százalékkal az év első hét hónapjában a múlt év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a turizmus idei adatai új rekordokat érnek el.

BP
Rekordokat mutat a turizmus, a növekedést a belföldi forgalom adja (Fotó: Csudai Sándor)

A külföldi vendégéjszakák száma 0,7 százalékkal csökkent, a belföldi vendégéjszakáké 5,5 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele júliusban 7,9 százalékkal 36,53 milliárd forintra  bővült, az év első hét hónapjában pedig 9,7 százalékkal 179 milliárd forintra nőtt. A külföldi vendégek júliusban egymillió 593 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 3,7 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött éjszakák száma viszont 0,7 százalékkal csökkent a tavaly júliushoz viszonyítva – közölte tegnap a központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vendégforgalom 2,6 százalékkal nőtt júliusban, és 5,6 százalékkal az év első hét hónapjában a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Balatoni András, az ING vezető elemzője a távirati irodának elmondta: a belföldi forgalom emelkedéséből is látszik, hogy nőtt a háztartások vásárlóereje. Rámutatott, hogy a bértömeg nyolcszázalékos növekedésének, az alacsony inflációnak, valamint a lakosság növekvő optimizmusának jelentős hatása van a belföldi turizmusra. Hozzátették, júliusban 2176 egység fogadott el Széchenyi-pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok az év hetedik hónapjában 2,7 milliárd forintot költöttek összesen ezzel a fizetőeszközzel.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, túl az év felén rekordadatokat mutat a turizmus, a belföldi forgalom jelentős növekedést produkál minden mutatónál. A tárca szerint jól látható, hogy a magyar családok többet tudtak pihenésre fordítani júliusban, mint egy évvel ezelőtt, és összesen kétmillió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken.

Az NGM összegzése szerint továbbra is kitart az a tendencia, hogy a magas bázisnak számító 2013-as év adatait hónapról hónapra múlják felül az idei számok.


Szélsőséges árak
Több mint ötszázszoros különbség volt az elmúlt egy évben a minimális és a maximális szállásfoglalási érték között a Szállás.hu adatai szerint. E szerint volt ahol kétezren mulattak egyszerre, a legidősebb hazai utazó pedig 103 éves volt. A legolcsóbb szállásfoglalásnál két fő 1500 forintért rendelt szobát egy éjszakára. A szezon legdrágább foglalása pedig egy dobogókői szállásra leadott 880 ezer forintos foglalás volt. Olyan is akadt, aki 65 ezer forintért fogyasztott a minibárból, máshol fejenként húszezer forintért rendeltek a vendégek a szálloda éttermében.