Gazdaság

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A minisztérium szerint a fogyasztói bizalom magas szintjének, valamint a reáljövedelmek bővülésének is köszönhető a javulás

Az egy évvel korábbinál 5,1 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly novemberben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

kiskereskedelem 20150130
Novemberben az élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7 százalékos növekedést mértek a statisztikusok (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly novemberben 5,1 százalékkal nagyobb volt, mint egy éve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése szerint. A nyers adat a harmadik, a munkanaphatással korrigált adat pedig a második hónapja mutat öt százalék feletti éves növekedési ütemet. Novemberben az élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7 százalékos, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalmában 6,4, az üzemanyag-értékesítésben 8,6 százalékos növekedést mért a statisztika éves összevetésben.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat és a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron tavaly novemberben 769 milliárd forint volt, 33 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Novemberben az országos kiskereskedelmi forgalom 45,3 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben, 36,6 százaléka a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 18,1 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében hangsúlyozta, Magyarország kiskereskedelmi forgalma sorozatban tizenhetedik hónapja erősödik. A tartós növekedés elsősorban a reáljövedelmek bővülésének, a javuló munkaerő-piaci helyzetnek, a kedvező inflációs folyamatoknak, valamint a fogyasztói bizalom magas szintjének köszönhető.

Balatoni András, az ING vezető elemzője a távirati irodának elmondta, hogy a bértömeg-növekedés, a magas lakossági bizalom és az online pénztárgépeknek köszönhető fehéredés segítette a kiskereskedelmet. Úgy vélte, a növekedés kissé tovább erősödhet, egyrészt a munkaerő-pia­ci teljesítmény fennmaradása, másrészt a banki elszámolás miatt. Az ING a tavalyi év átlagában 5,2, az idén pedig hat százalék feletti forgalombővülésre számít a kiskereskedelemben.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta: a növekedésben fontos szerepe volt az üzemanyag-forgalomnak, és az idén is maradhat az öt százalék körüli forgalombővülés az ágazatban.