Gazdaság

Női munkanélküliség: Európában nálunk csökkent a legjobban

A munkahelyvédelmi akciótervvel eddig több mint nyolcszázezer ember foglalkoztatásához nyújtott segítséget a kormány

Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a nők munkanélkülisége idén a többi uniós tagállamhoz képest. Négy év alatt több mint négyszázezer új munkahely jött létre az országban. A munkanélküliség ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent, a kormányváltás óta több mint négy százalékkal, most 7,1 százalékon áll – közölte tegnap a kormányszóvivő.

A munkahelyvédelmi akciótervről tartott sajtótájékoztatót tegnap a Richter Gedeon Nyrt.-nél Kurucz Éva kormányszóvivő és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára. Kurucz Éva elmondta: hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben a nők munkanélkülisége idén a többi uniós tagállamhoz képest. A mutató Magyarországon 7,7 százalékot tesz ki, szemben a tíz százalékos uniós átlaggal. Kiemelte, a kormány külön figyelmet fordít a nők foglalkoztatottságára, a munkahelyvédelmi akciótervben járulékkedvezményekkel ösztönzi a munkaadókat arra, hogy alkalmazzák a gyermekgondozási szabadságról visszatérőket. Hozzátette: 117 ezren éltek a nők számára biztosított, negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségével – tudósított a távirati iroda. A kormányszóvivő emlékeztetett: a kormány által 2010-ben kitűzött célnak, a munkaalapú társadalom megteremtésének megfelelően négy év alatt több mint négyszázezer új munkahely jött létre az országban. A munkanélküliség ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent, a kormányváltás óta több mint négy százalékkal, most 7,1 százalékon áll. Hozzátette, a munkahelyvédelmi akciótervvel több mint nyolcszázezer ember foglalkoztatásához nyújtott segítséget a kormány, 2014 októberéig több mint kétszázmilliárd forint maradt a munkáltatóknál. Kurucz kitért arra, hogy a Richter Gedeon több mint 1300 embert foglalkoztat valamilyen államilag támogatott program keretében.

Czomba Sándor, az NGM államtitkára kiemelte: a munkahelyvédelmi akció lényege, hogy a különösen veszélyeztetett csoportok, az 55 év felettiek és a 25 év alattiak, illetve szakképzetlen munkaerő foglalkoztatása esetén a munkaadó járulékkedvezményt vehet igénybe. A kedvezmény általában ötvenszázalékos mértékű szociális hozzájárulást (szocho) jelent, azaz 14,5 százalékot a 28 helyett. Forintosítva egy hároméves időtartamra vetítve több mint négyszázezer forint marad a munkaadónál. Az új belépők – a pályakezdő fiatalok, a gyesről vagy gyedről visszatérők – alkalmazása esetén még nagyobb a kedvezmény mértéke: két évig teljes szocho-mentesség jár a munkaadónak, a harmadik évben fél szocho, ami összesen több mint 840 ezer forint támogatás a munkáltatónak. Ezt a támogatást a gyesről és gyedről visszatérők részére öt évre meghosszabbították – tette hozzá.

Új szabály, hogy 2015-től a részmunkaidős foglalkoztatásnál is érvényesíthető a bruttó százezer forintos jövedelemhatár a kisgyermekes szülők foglalkoztatása esetében – mondta Czomba, aki szerint a rugalmas foglalkoztatás elterjesztése elsősorban a nők munkához jutását kívánja segíteni. Az idei harmadik negyedévben 1,9 millió nőnek volt munkája, ami a rendszerváltozás óta a legmagasabb érték, míg a női munkanélküliségi ráta nyolc százalék alá esett 10,5 százalékról. A részmunkaidőben, rugalmasan foglalkoztatott nők száma 2010–2013 között 141 ezerről 168 ezerre nőtt.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon vezérigazgatója elmondta, a vállalat ötezer munkavállalójának több mint fele nő, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy átlagosan tizennégy évet töltenek a cégnél. A nők kétharmada rugalmas munkaidőben dolgozik, a vezetők kötetlen munkaidőben, így jobban össze tudják egyeztetni a munkát és a családot.