Gazdaság

Nőhetnek még az átlagbérek

Hétindító. Stabil az államháztartás helyzete

Csendes lesz a „csonka hét” a gazdaságban. A négynapos időszakban itthonról csak makroadatsorokra számíthatunk, de Nyugaton sem lesz mozgalmasabb a hét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön adja közre a keresetek január–februári alakulásáról szóló tájékoztatót. A távirati iroda emlékeztetett: januárban tíz százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset éves összehasonlításban, így 274 ezer forint volt, míg a nettó kereset ugyanúgy tíz százalékkal, 182 ezer forintra emelkedett. A 2,3 százalékos januári inflációval számolva a reálkeresetek 7,5 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) úgyszintén csütörtökön publikálja az államháztartás március végi helyzetéről a részletes adatokat. A korábban kiadott előzetes adatok szerint nőtt a hiány a tavalyi állapotokhoz képest, ám ez megfelelt a tárca várakozásainak: az NGM hangsúlyozta, hogy az államháztartás helyzete továbbra is stabil, ami a költségvetési év teljes egészére jellemző lehet.

Szintén szerdán teszik közzé a márciusi uniós inflációs adatokat. Az elmúlt hónapokban szinte mindenhol beindult az infláció: az unióban a januári 1,1 százalékról március közepére két százalékig ugrott. A szerdai adatok tehát nagy hatással lehetnek az Európai Központi Bank monetáris politikájára. Pénteken jelennek meg az uniós, áprilisra vonatkozó szolgáltató– és feldolgozóipari beszerzésimenedzser- indexek. Az üzleti bizalmat mérő adatok kisebb megszakításokkal tavaly nyár óta folyamatosan emelkednek, és mivel nem volt az üzleti optimizmust negatívan érintő esemény, most sem várható a trend megszakadása.