Gazdaság

Nőhet az amerikai alapkamat

A tengerentúli gazdaság elég erős a Módosításhoz

Beindulhat a kamatemelési periódus az Egyesült Államokban – hívták fel a figyelmet elemzők. A 0,5-0,75 százalékos sávból való elmozdulás jelzésértékkel bírhat: az amerikai gazdaság magához tért, állapota stabil.

Szerdán emelkedhet az Egyesült Államok irányadó alapkamata – legalábbis ezt valószínűsítette Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke. A Washington Post szerint a minap úgy fogalmazott: „helyénvaló” lenne az emelés, ha a gazdaság folytatja bővülési pályáját.

Az Egyesült Államokban a munkanélküliség - az amerikai statisztikai hivatal szerint - 4,7 százalékos volt februárban, és csaknem egy éve nem volt öt százalék felett. A részvénypiacok stabilan jól teljesítenek, a Dow Jones és az S&P 500 is történelmi rekordot ért el tavaly év végén, nőnek a gyáripari megrendelések, bővül a fogyasztás és a hitelezési piac is, továbbá mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index, még ha hullámzóan is, de erősödik. A bírálatok szerint azonban a gazdaság csak lassan tért magához Yellen elmúlt hároméves regnálása alatt, kongresszusi meghallgatása alatt azt vágták az elnök fejéhez, hogy a GDP-bővülés alig fele a történelmileg megszokottnak, amelyet a tengerentúlon normálisnak gondolnak. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kérdésünkre megerősítette: az Egyesült Államoknak vannak olyan gazdasági problémái, amelyekre nincs monetáris válasz, de attól még van annyira erős a gazdaság, hogy kamatot lehessen emelni. Hozzátette: szerinte el is késtek kicsit az emeléssel, mivel az infláció már a kitűzött, kétszázalékos cél fölött van, és azok a problémák, amelyek az alacsony kamatkörnyezetet indokolják, már rendbe jöttek.

A márciusi kamatemelés tehát jelzést adhatna a világgazdaságnak, hogy vége az alacsony kamatkörnyezetnek, és az Egyesült Államok gazdasága a helyére került. Ráadásul a piac is beárazta az emelést, a Bloomberg szerint a piaci szereplők bő nyolcvan százaléka biztosra veszi a lépést.

Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapunknak azt mondta: nemcsak a piac, de az elemzők is biztosak a márciusi emelésben, még úgy is, hogy az elmúlt években elmaradt a beígért kamatemelési periódus. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a kamatemelés első ránézésre rossz üzenet a részvénypiacoknak, mivel a magasabb hitelkamatokon keresztül hosszú távon csökkenti a vállalati profitokat, de rövid távon pozitív részvénypiaci reakciót válthat ki, mivel jelzi a gazdaság jó állapotát.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a Fed minden bizonnyal 0,25 százalékkal emeli az irányadó kamatot. Az elmúlt időszak jó munkaerőpiaci és bérezési adatai ugyanis elég jelentős tételt jelentenek a kamatemeléshez – tette hozzá az elemző. Béremelés esetén ugyanis emelkedik a lakosság elkölthető jövedelme, így élénkül a kereslet az amerikai termékek kiránt - mondta. Hozzátette: mindez felfelé hajtja az árakat, ám a kamatemelés révén a lakosság egy része arra kényszerül, hogy elkölthető jövedelmének egy hányadát megtakarítsa, így nem pörög túl az amerikai gazdaság.

A Fed a 2009 óta 0,25 százalékos kamatot 2015 decemberében emelte meg a 0,25-0,5 százalékos sávba, majd tavaly decemberben 0,5-0,75 százalékra.