Gazdaság
Nívós mezőnyből jött az idei országtorta
Horváth Ferenc: A balatoni habos mogyoró megalkotása egy évbe telt
– Honnan jött a balatoni habos mogyoró ötlete, amellyel Vaslóczki Orsolya az idén elnyerte az Ország Tortája címet?
– Orsolya rendszeresen jár külföldi szakmai rendezvényekre cukrászdánk képviseletében. Egyik ilyen úton találkozott egy hasonló recepttel, mint amelyből végül a balatoni habos mogyoró született. A torta összetételéről annyit: mogyorós habtészta alapú, mogyorós roppanós tésztával, feketeribizli-zselével, tejcsokoládés karamell- és mogyoróhabbal készült. A sütemény véglegesítése egy évet vett igénybe. Menet közben változott picit az íze, színe, összetétele, míg végre összeállt a mostani kompozíció.
– Mit szabnak meg a versenykiírásban, milyen feltételeknek kell megfelelniük az elkészült édességeknek?
– Egy-két éve már nincsen pontosan meghatározva, hogy a tortáknak milyennek kell lenniük, így sokkal szabadabban tudnak alkotni a cukrászok. A zsűri döntésénél főként az számított, hogy a jelentkező mennyire tudott új, kreatív ötleteket, elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható tortát alkotni. A balatoni habos mogyoró összhatásában nem túl édes torta, de igazi ízbomba. Engem elsőre elvarázsolt, és megjósolhatóan nagy sikere lesz a nagyközönség előtt is. Nem is olcsó sütemény: egy tortában legalább negyven dekagramm mogyorószármazék található. Fontos tényező, hogy vizuálisan is vonzó, jól mutat egészben és felszeletelve is.
– Ön szakemberképzéssel is foglalkozik. Vaslóczki Orsolya is az ön keze alól került ki?
– Orsolya Kecskemétről érkezett hozzánk, de már több mint tíz éve nálunk dolgozik. Tehát nem „saját nevelés”, de mai stílusát itt, nálunk nyerte el, ezért is vagyunk rá különösen büszkék. Közös sikerként tekintünk a mostani eredményre is. Kétségtelen, hogy nálunk minden támogatást megkap, hogy kibontakozhasson. Külföldi utakon vehet részt, ahol tapasztalatot szerezhet, és nincsenek anyagi korlátok az alapanyagokat illetően sem, amikor új terméken dolgozik. Úgy érezzük, mindez nagyon sokat számít neki is. De nem ez volt Orsolya első sikere: 2015-ben az ország cukormentes tortája kategóriában indult és nyert. Akkor a barackos buboréktorta vitte el a pálmát. Nagyon jó torta, ma is sikerrel árusítjuk.
– Mit jelent a mostani eredmény a cukrászdának és magának a cukrásznak?
– Jelentős sikerként könyveljük el. Legalább kilencvenen jelentkeztek, és meglehetősen nívós mezőnyből végül az ő munkáját választotta ki a zsűri. Az ilyen eredményt komoly érdeklődés kíséri, amely legalább egy évig tart. Az Ország Tortája verseny korábbi nyertes édességeit is készítjük és árusítjuk, van amelyiket immár négy-öt éve keresik.
– Mit gondol idén miért pont ez a torta lett a nyertes?
– Nagyon egyszerű: ez volt a legjobb, amelyről hamarosan mindenki meggyőződhet. Augusztus 19-én és 20-án megkóstolhatják a nemzeti ünnepen, a Magyar Ízek utcáján. Az édesség receptje az év végétől lesz nyilvános, addig csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai készíthetik.