Gazdaság

Népszavazást írt ki Ciprasz a megállapodásról

Varufakisz: Nem írhatunk alá egy életképtelen javaslatot

A július 5-ére tervezett népszavazás, amelyen a görögok dönthetnek arról, hogy elfogadják-e a hitelezők "ultimátumszerű ajánlatát", a mentőprogram június 30-án járó meghosszabbítását kérte a görög kormány, ezt azonban az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport megtagadta. A döntésre reagálva Ciprasz kijelentette: „Görögország életben marad”.

ciprasz
Az Eurócsoport holland elnöke szerint "sportszerűtlen" Athén eljárása, a népszavazás kiírásával. "Ha egy kormány ennyire negatív módon beszél egy segélycsomagról, akkor csekély annak a hitelessége, hogy azt hajlandó lenne megvalósítani, amennyiben (a népszavazáson) mégis az igenek kerülnének többségbe" - mondta Dijsselbloem. A holland pénzügyminiszter szavaiból kitűnt, hogy a görög fél által a nyilvános nyilatkozatokban használt formula, miszerint a július 5-i népszavazás miatt "egy kevés idővel" kérik - mint most kiderült, sikertelenül - a június 30-án lejáró csomag meghosszabbítását, a tárgyalóasztalnál valójában nem néhány napos, hanem egyhónapos hosszabbítási kérelemként hangzott el.

Arra a kérdésre, hogy a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) most meddig finanszírozhatja tovább a görög bankok likviditását, Dijsselbloem elhárította a választ, mondván, "az EKB független" intézmény. Görögországnak azonban - tette hozzá - teljesítenie kell adósságtörlesztési kötelezettségeit.

 

Varufakisz szerint több sebből vérzett a hitelezők ajánlata

Jánisz Varufakisz 20150303
A szakértő szerint arra a kérdésre, hogy ki nyerne egy új választást nehéz jóslatot adni. A Sziriza tárgyalási javaslatát ugyanis egyre kevesebben támogatják, a görögök egyre pesszimistábban látják az ország helyzetét, ami érthető a lassan nyolc éve tartó recesszió gazdasági hatásai miatt. Ugyanakkor valójában nincs számottevő erő az ellenzéki oldalon, az Új Demokrácia támogatói sem gyarapodnak - magyarázta Fokasz Nikosz.
 

Népszavazást írt ki Ciprasz a megállapodásrólA görögök kockázatosnak tartják a lépést - Alekszisz Ciprasz görög kormá...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. június 27.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom