Gazdaság

Nem várható kamatemelés Amerikában

Hétindító. A Standard & Poor’s célkeresztjében Magyarország teljesítménye

Mozgalmas és makroadatokban izgalmas hét vár hazánk, illetve a világ gazdaságára. Kiderül, hogyan teljesít az eurózóna, mi lesz az Egyesült Államokban az alapkamattal, illetve hogyan dönt rólunk egy újabb hitelminősítő – mondta lapunknak Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője.

Tardos Gergely 20160314
Tardos Gergely (Fotó: Nagy Balázs)

– Mire számíthatunk a héten az eurózónában?

– A német ipar meglepően jó januári teljesítménye miatt az eurózóna egészére is erős havi bővülést várunk, ugyanakkor az övezet Németországon kívüli részében egyáltalán nem biztató a kép. Sőt, a rendelésadatok, a bizalmi indexek és a januári exportdinamika fényében a német teljesítmény is csak egyszeri fellángolásnak tűnik. Az eurózóna feldolgozóiparának segítene az euró további gyengülése, ami az elmúlt héten az EKB a vártnál átfogóbb monetáris lazításra (a betéti kamat és az eszközvásárlási program keretösszege mellett csökkent a hitelkamat, kiterjesztették a vásárolható eszközök körét és újabb célzott likviditási hitel- aukciókat ígértek) vonatkozó bejelentése ellenére sem következett be.

– A befektetőkön és az Európai Központi Bankon (EKB) mekkora most a nyomás?

– Noha a Fed kommunikációja segíthet az európai jegybankon, nem lenne meglepő, ha a közeljövőben ismét erősödne az EKB-n a befektetői nyomás a további lazításra vonatkozóan. Ugyanakkor a betéti kamat további csökkentése egyre inkább rontaná a bankrendszer jövedelmi pozícióját.

– A héten dönt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az alapkamatról. Mi várható?

– Igen, 16-án minden kiderül. Nem számítunk emelésre, de az ülés a kamatvárakozások szempontjából vízválasztó lesz. Jelenleg a Fed előrejelzése négy, 25 bázispontos emeléssel konzisztens, míg a piac az idei évre csak két emelést áraz. Feltételezve, hogy a Fed kamatemelései a sajtótájékoztatókkal egybekötött kamatdöntések időpontjában történnének meg, az első döntésnek most kellene következnie. Mivel ez minden várakozás szerint elmarad, fontos lesz a Fed új kamat-előrejelzése. A munkanélküliségi ráta 4,9 százalék, ami megegyezik a Fed idei évre adott előrejelzésével. Az egyre feszesebbé váló munkapiaci kondíciók nem okoznak egyelőre érdemi bérnyomást, ez továbbra is fontos érv a Fednek. A bázishatások kifutásával az év első hónapjaiban az infláció emelkedni kezdett, bár ez elmarad a Fed kétszázalékos céljától. Összességében az infláció oldaláról indokolható lenne az újabb kamatemelés, de mint mondtam, nem számítunk arra, hogy sor kerülne a kamatemelésre.

– Magyarországon mi várható?

– Értékel bennünket a Standard & Poor’s hitelminősítő, legalábbis erre számítunk. Ha ez bekövetkezik, legalább a kilátás javítása reális lehetőség. Két héttel korábban a Moody’s nem vizsgálta a hazai szuverén adósságbesorolásunkat. Szintén fontos adat lesz a héten a bruttó bérek alakulása, valamint az építőipari termelés szintje. Úgy gondolom, a pihenőnap ellenére fontos adatok jönnek majd.