Gazdaság

Nem katasztrófa a szemétügy

Több mint száz település került bajba, mert rajtuk maradt a hulladék, a kormány ígéreteszerint a politikai játszmák ellenére fennmarad a rezsicsökkentés

Szemét nem marad elszállítatlanul, a katasztrófavédelem felkészült. Az illetékes cég ugyanis nem látja el a szerződésben vállalt feladatát.

A kormány biztosítja a szemétszállítást, és fenntartja a rezsicsökkentést – jelentette ki tegnap Kontrát Károly, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára. Felháborító, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem látja el szerződésben vállalt feladatát, nem szállítja el a szemetet 116 településről, és a megbízást sem adja át – mondta az államtitkár a távirati iroda beszámolója szerint. A kft.-t irányító „LMP-s” Gémesi György gödöllői polgármester „politikai játszmába kezdett”, de a kormány nem enged a zsarolásnak, szemét nem marad elszállítatlanul, és fenntartjuk a rezsicsökkentést is – hangoztatta az államtitkár. Góra Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, hogy a katasztrófavédelem az ország egész területén felkészült a hulladékszállítás megszervezésére, illetve elvégzésére. A Zöld Híd Kft. megbízott ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd csütörtökön az InfoRádiónak azt mondta: péntektől beszüntetik a hulladékszállítást, mert nem kapták meg az eddig elvégzett munka fedezetét a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től.

Hertel László sződi polgármester lapunkkal közölte: Gémesi Györgyöt felszólította a lemondásra. A döntést száztizenhat önkormányzat hozza meg a november 5-ei társulási ülésen, annak érdekében, hogy ne maradjon szemét elszállítatlanul. A Zöld Híd Nonprofit Kft. ugyanis nem látja el a szerződésben vállalt feladatát. Először nem tudták megoldani a lomtalanítással járó teendőket, majd a zöldhulladékot sem szállították el, most már a lakossági hulladékot sem képesek elszállítani.

A cég állítása szerint nem tud megegyezni az NHKV Zrt.-vel, a cég ezzel szemben azt az álláspontot képviseli, hogy több pénzt adtak a feladatra, mint ami a lakosságtól befolyt. A vitát nem az önkormányzatnak kell eldönteni, ellenben az önkormányzat feladata a lakosságnak az alapvető szolgáltatásokat biztosítani. A lakost nem az érdekli, hogy ki nem szállítja el a hulladékot, hanem maga a tény, hogy a szemét elszállítatlanul marad, ezzel számos kellemetlenséget okozva. „Amikor a társulás elnöke voltam, úgy gondoltam, addig leszek a poszton, amíg végig nem viszem az ügyet, hogy helye legyen a hulladéklerakónak. Amint sikerült ez a feladatot megoldani, és Kerepesen létrejött a lerakó, átadtam a posztomat utódomnak” – mondta a sződi polgármester.

A Fidesz tegnap arra szólította fel Gémesi Györgyöt, hogy vállalja a felelősséget a hulladékügyben előállított helyzetért – közölte Vécsey László országgyűlési képviselő. Gémesi György elmondta, hogy a vállalás ellenére nem jelent meg hétfőn a katasztrófavédelem a Zöld Híd Nonprofit Kft.-nél. w