Gazdaság

Negyvenhárom angliai boltját zárja be a Tesco

Nagy-Britanniában kétezer munkahely szűnik meg azáltal, hogy a Tesco áruházlánc 43 üzletét zárja be a szigetországban, és törli további 49 új nagyáruház felépítését.

Az érintett üzletek zöme településeken belüli kisebb élelmiszerbolt, illetve háztartási kellékeket árusító üzlet. Magyarországon a cég a hónap elején jelentette be, hogy több vidéki üzletét bezárja, ezzel megszüntetve több száz munkavállalójának az állását. Akkor a multi a magyar gazdasági környezetre, a vasárnapi zárva tartásra, valamint a tartósan veszteséges üzletek tilalmára hivatkozott. A valóság a szakértők szerint az, hogy a Tesco Nagy-Britanniában hatalmas veszteségeket könyvelt el az elmúlt időszakban. A Tescónál nem lesz elbocsátás a vasárnapi munkavégzés tilalmát elrendelő törvény miatt a multinacionális üzletlánc által a dolgozóknak kiküldött tájékoztató levél szerint – írta a Napi Gazdaság. A cégnél az év elején megjelent sajtóhírek miatt jelentős bizonytalanság alakult ki.

A többi külföldi kiskereskedelmi lánc nem tervez leépítéseket. A Spar a franchise rendszerének erősítésével, a munkavállalók üzlethez juttatásával próbálja megkerülni az új, a kereskedelmet érintő változásokat. Az Auchan sem tervez leépítéseket, boltbezárásokat, közlésük szerint hosszú távra terveznek Magyarországon. Meghosszabbítja nyitva tartását a svéd IKEA bútoráruházlánc magyar érdekeltsége a vasárnapi zárva tartási kötelezettség hatályba lépésével párhuzamosan – jelentette be tegnap a cég.