Gazdaság

Negyedszázados mélyponton a kínai növekedés

7,4 százalékkal növekedett a kínai GDP

A kínai gazdaság 7,4 százalékkal bővült tavaly, ami 1990 óta a legalacsonyabb ütem és elmarad a kormány várakozásaitól. Az IMF legfrissebb előrejelzése szerint folytatódik a növekedési ütem lassulása.  

A kínai gazdaság 2013-ban és 2012-ben egyaránt 7,7 százalékkal, 2011-ben pedig 9,3 százalékkal növekedett. A mostani adat a legrosszabb 1990 óta, akkor a véres 89-es leszámolások miatt a nemzetközi szankciók hatására csak 3,8 százalékra esett a GDP bővülése.

A kínai statisztikai hivatal a tavalyi mérsékeltebb ütemű növekedést "a bonyolult és volatilis nemzetközi környezettel", valamint azzal magyarázta, hogy nagy feladatot jelentett a fejlődés, a reformok és a stabilitás fenntartása. 

A gazdasági növekedés fékeződése részben annak következménye, hogy a kínai vezetés igyekszik csökkenteni a túlzott függőséget a nehézipar és a kereskedelem alakulásától, és a hazai fogyasztás bővülésével ösztönözné a gazdasági növekedést.

Az átmenetet azonban számos probléma nehezíti, köztük a túlkínálat jellemezte nyomott ingatlanpiaci helyzet, sőt még a világgazdaság gyengesége miatt kedvezőtlenül alakuló export is. A belső kereslet továbbra is renyhe, amint azt jól mutatja, hogy az import gyakorlatilag stagnált decemberben. Nyugtalanságra ad okot az állami és a magánhitelek szintje, különös tekintettel a virágzó árnyékbankrendszerre. 

A befektetők a negyedéves növekedésből merítettek erőt. Az év utolsó három hónapjában éves összevetésben 7,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami kedvezőtt az elemzők által várt 7,2 százaléknál.  Az ipari termelés volumene 7,9 százalékkal növekedett decemberben, míg a kiskereskedelmi 11,9 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Mindkét adat jobb a várakozásoknál. Az állóeszköz-beruházások értéke decemberben az egy évvel korábbihoz képest 15,7 százalékkal növekedett, ami 0,1 százalékponttal áll a novemberi tényleges és az elemzők által várt érték alatt.

A kínai gazdaság egy szerkezeti átalakításon megy keresztül, így egy normális növekedési periódusba lép – nyilatkozta pár napja Li Baodong külügyminiszter-helyettes. A növekedés és a reformok közötti egyensúly kérdése az egyik legnagyobb kihívás - mondta a BNP egyik elemzője az adatok közlését követően.