Gazdaság

Négycsillagos hotelt építenek Hollókőn

Hiánypótló a beruházás a településen, mert eddig csak falusi szálláshelyet tudtak biztosítani a nógrádi településre utazóknak

Négycsillagos superior wellness szálloda épül Hollókőn európai uniós és hazai pályázati támogatás segítségével. A hotel Magyarország egyetlen olyan falujában fog felépülni, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert.

hotel
A látványterv szerint így néz majd ki a létesítmény wellness részlege (Fotó: MH)

A Hotel Hollókő négycsillagos superior wellness szálloda az Észak-magyarországi Operatív Program keretében az Európai Unió támogatásával valósul meg, s előreláthatólag idén nyárra készül el. A támogatás összege 496,774 millió forint – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Kovács József, a szállodát tervező Fort-Bau Therm Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Mint mondta, a szálloda tervezése során a cég törekedett arra, hogy az épület arculata illeszkedjen a Nógrád megyei palóc falu stílusához, hangulatához. Az épületben jelen lesznek a Hollókőre jellemző tradicionális népi építészet elemei is. A többszintes épületben hatvanhét szoba található, s ezek mellett spa-wellness részleg, több öltöző, valamint bár és konferenciaterem is helyet kapott. Az étterem pedig százhatvan ember befogadására lesz alkalmas – magyarázta Kovács József. Mint elmondta, a szobák kétharmada a falu felé néz, a fennmaradó, hátsó kert felé néző szobák az épület telepítéséből adódóan direkt kertkapcsolattal rendelkeznek. A szálloda földszintjén helyet kap egy kerékpártároló és -szerviz, s ezek a szolgáltatások nem kizárólag a hotel vendégei számára lesznek elérhetők. Az ügyvezető kiemelte, az akadálymentesítés mellett kiemelt figyelmet fordítottak a megújuló energiaforrások felhasználására is, napelemeket terveztek az épületre, ezek biztosítják majd a szükséges áramot. A pályázatukban bemutatott költségek 8,31 százalékát a megújulóenergia-hasznosító berendezések teszik ki.

Kovács József elmondta azt is, hogy évente száz–száztízezer látogató keresi fel az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Hollókőt. A turisták több mint fele külföldi. Jelenleg kizárólag a falusi vendéglátás keretében lehet a településen szállást találni. A szálloda építése ezért is hiánypótló, s tervezése során figyelembe vették a bel– és külföldi turisták igényeit.

A jövőben a Hollókőre látogatók nem csak újabb élményekkel lehetnek gazdagabbak, a mindennapok fáradalmait is kipihenhetik – fejtette ki az ügyvezető, aki szólt arról is: a szálloda megnyitása után ötven embernek ad munkát a komplexum.