Gazdaság

Naprakész álláskeresők

Könnyítheti az alacsonyabb képesítésűek elhelyezkedési lehetőségeit a digitális eszközök használatának ismerete. A haladó szintű képzések a pedagógusok munkáját segíthetik

Tízezer álláskeresőnek szerveznek képzést a közép-magyarországi régióban, a digitális kompetenciák elsajátításával, fejlesztésével az alacsonyabb képesítésű munkavállalók elhelyezkedése javulhat. A képzésekre tegnap óta lehet jelentkezni.

A projekt elsődleges célja a digitális megosztottság csökkentése a hátrányos helyzetű, digitális készségekkel nem rendelkező munkavállalási korúak (16–65), azon belül is különösen az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők körében. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal megkeresésünkre azt válaszolta: a képzés nem munkakör-specifikus, a VEKOP-8.5.4-17 kódszámú projekt a hátrányos helyzetű, digitális készségekkel nem rendelkező, munkavállalási korú személyek digitális készségfejlesztésre irányuló program.

Az alapszintű, Első lépések a digitális világba, valamint az Önállóan használom az informatikai eszközömet című képzések a résztvevőket az infokommunikációs eszközök – tabletek, okostelefonok, laptopok – használatával ismertetik meg, a haladó szintűek (IKER 3. szint, IKER 4. szint) pedig a magasabb képzettségűek digitális kompetenciáinak javítását szolgálják.

A személyenként igénybe vehető maximum hetvenezer forintos képzési támogatás két, egyenként harmincöt órás képzés elvégzését teszi lehetővé. Kérdésünkre a hivatal azt válaszolta: a képzésben részt vevőt nem terheli önrész, a tanfolyam térítésmentes. A képző intézmény a résztvevővel felnőttképzési szerződést köt, a képzést sikeresen befejező – tanúsítványt szerző – magánszemélyek után járó képzési díjat utófinanszírozás formájában kapják meg a tanfolyamot szervező intézmények, az erre szánt keretösszeg nyolcszázmillió forint. Településtípusokra vonatkozó kérdésünkre azt írták, a közép-magyarországi régió valamennyi településéről várják a jelentkezőket.

Fontos jelentkezési feltétel, hogy a képzésre jelentkező nem állhat középiskolával, felsőoktatási intézménnyel tanulói/hallgatói jogviszonyban, valamint e képzéssel párhuzamosan nem vehet részt hazai vagy európai uniós forrásból megvalósuló digitális kompetenciafejlesztésre irányuló informatikai képzésben. A haladó szintű képzések elsősorban a közép-magyarországi régióban élő pedagógusok számára adnak kompetenciafejlesztési lehetőséget. Tegnap óta már lehet regisztrálni, az érdeklődők a képzői hirdetésekből tájékozódhatnak az aktuálisan induló képzési csoportok alkalmainak időpontjáról, helyszínéről, illetve a jelentkezés módjáról.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom