Gazdaság

Nagyok a kicsik mellett

Fantáziát látnak a multik az induló cégekben

Dinamikus ágazatnak tartják a magyarországi startup cégeket a hazánkban működő, külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatok is, amelyek önálló programmal, támogatási lehetőségekkel „menedzselik” a feltörekvő, innovatív cégeket - hangzott el a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által szervezett Startup Budapest Fórum című rendezvényen.

Marie-Theres-Thiell
Marie-Theres Thiell (Fotó: MH)

Fontos üzleti szegmenssé válhatnak Budapesten és természetesen Magyarországon is a világszerte felfutóban lévő startup cégek. Elemi érdeke az itt működő, külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatoknak, hogy építsenek ezeknek a vállalkozásoknak az innovációjára, támogassák őket, teremtsenek számukra szakmai hátteret - hangsúlyozta Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász elnöke a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) által szervezett Startup Budapest Fórum című rendezvényen. Az e-mobilitásban is jártas vállalati vezető hozzátette: olyan új technológiai ágazatok kezdenek megizmosodni Magyarországon is, amelyek Németországban már erősebbek, azonban a két ország közötti hagyományosan jó gazdasági kapcsolatok miatt lehet hasznosítani a „kinti kollégák” tapasztalatait. Az energiaszolgáltató első számú vezetője arra a felvetésre, hogy mivel támogatja a társaság a hazai induló vállalkozásokat, azt mondta: a düsseldorfi Hungarian Tech Day rendezvényen cégalapítók és csapataik mutatták be koncepcióterveiket, és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt.-n keresztül a nyertest egyévi villamosenergia-számla átvállalásával, valamint a résztvevők egy részének kiutazásával támogatták. A jövőben is segítjük a nagyszerű, új magyarországi ötleteket - húzta alá Marie-Theres Thiell, megemlítvén: Budapest mellett Miskolcon és Sárospatakon is szponzorálják a magyarországi szakmai kezdeményezéseket.

Christian Klapka, a Vodafone kereskedelemfejlesztési vezetője azt mondta: létjogosultsága van a startupoknak az innováció és a kutatás-fejlesztés terén Magyarországon is, és meg kell találni azt a kapcsolódási pontot, ahol a nagyvállalatok és az induló cégek egészségesen tudnak együtt működni. Marc de Bastos Eckstein, a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. ügyvezetője jelezte: miközben a nagyvállalatoknak is fontos a piaci verseny, a kis, minimális kezdő tőkével bíró vállalkozásoknak az az előnyük, hogy egy-egy területnek a piaci vezetői lehetnek, miután tele vannak innovatív kezdeményezésekkel, és szakértelemmel, valamint lelkesedéssel.

Vass-Salazár Mária, a külgazdasági tárca főosztályvezetője úgy fogalmazott: az állam nem pusztán a szabályozási-hatósági eljárások könnyítése révén tudja segíteni a startup cégeket, hanem a nemzetközi tudománydiplomácia területén is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom