Gazdaság

Nagy érték az egykulcsos adó

A posta szállítja majd a nyugdíj-kiegészítést

A devizahitelesek helyzetéről és az egykulcsos adóról kérdezték a kormányt tegnap az Országgyűlésben. A Jobbik felvetette a nyugdíj-kiegészítés kézbesítésének problémáját is.

Gyalázatos forintosítási törvényt hoztak a devizahiteleseknek, és százmilliárdokkal kurtították meg a magyar lakosság büdzséjét – jelentette ki a jobbikos Z. Kárpát Dániel. A képviselő azt kérdezte a kormánytól: igaz-e, hogy paktumot kötött a bankrendszerrel, és ezért hagyja, hogy felpörögjenek a kilakoltatások. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszában emlékeztetett: a kormány eddig is megtett mindent a devizahitelesek érdekében. Hangsúlyozta: a lakossági devizahitelezést gyakorlatilag kivezetik 2016-ban, a háztartások árfolyamkockázatnak való kitettsége megszűnik, a bankokkal pedig bármilyen paktum létét tagadta.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője azt akarta tudni, vajon a kormány mikor ismeri fel, hogy az egykulcsos adó szétszakítja a társadalmat, és akadályozza a béremelést. Felidézte az OECD novemberi elemzését, amely szerint Magyarországon folyamatosan nőnek a jövedelmi különbségek. Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára „óriási értéknek” nevezte az egykulcsos adót, majd rámutatott, hogy a kormány nyerésre áll a feketegazdaság elleni harcban. Megjegyezte, hogy a reáljövedelem az elmúlt hat évben a duplájára nőtt.

„Ha a kormány sokallja a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványok 480 forintos postaköltségét, akkor mennyire jön ki az, hogy kormányhivatalnokok kézbesítenek?” – kérdezte Vágó Sebestyén. A jobbikos honatya szerint a köztisztviselői állomány leterhelt, méltánytalan vele szemben a feladat, így egyszerű nyugdíj-kiegészítést javasolt. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszul közölte: Orbán Viktor miniszterelnök kérésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter konzultációra hívta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének vezetőit, akiknek javaslatait elfogadva úgy döntött, a postától kérnek új ajánlatot, és mentesítik a kormányhivatalokat a feladat alól.