Gazdaság

Nagy István: Egyre népszerűbb a mangalica

Sikeres a sertéságazat is

Egyre népszerűbb a mangalica és sikeres a sertéságazat is, ami az agrártárca által az elmúlt években bevezetett intézkedéseknek köszönhető, így például a sertésstratégia és az állatjóléti, tenyésztésszervezési támogatások egyaránt hozzájárultak a sertéságazat, így a mangalicatenyésztés sikeréhez - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken egy szakmai konferencián.

A szaktárca tájékoztatása szerint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) konferenciáján az államtitkár kiemelte: a több mint 9400-as törzskönyvezett mangalica kocalétszám, valamint a hazai és a nemzetközi piacokon egyre népszerűbb mangalica termékek kézzel fogható bizonyítékai az agrártárca és a MOE eredményes munkájának, együttműködésének. 

Nagy István kiemelte: a sertéságazat kibocsátása 2017-ben az előzetes adatok szerint 240 milliárd forint volt. Az államtitkár kedvezőnek nevezte, hogy nő a külpiaci kereslet a sertéshús iránt. Tavaly az első tizenegy hónapban 130 ezer tonna volt a sertéshúsexport, éves összehasonlításban 4,8 ezer tonnával bővült a mennyisége.

Emlékeztetett arra, hogy a sertéságazatra rendkívül kedvezően hatott, hogy 2016. január elsejétől 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshús áfakulcsa. Hangsúlyozta, hogy ennek hatására érezhetően tisztult a piac, növekedett a tisztességes vállalkozások versenyképessége, a sertéshús fogyasztása, valamint a sertéshús árának csökkenése érdemi megtakarítást eredményezett a fogyasztók számára. 

A konferencián Tóth Péter, a MOE elnöke elmondta, hogy a mostani találkozó legfőbb célja az a közös szándéknyilatkozat, amelyben az aláíró szervezetek és személyek közös célként tűzik ki a magyar mangalica sertésfajták genetikai állományának és (fenotípusos) megjelenésének változatlan fenntartását - olvasható a közleményben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom