Gazdaság

NGM: Magyarország befektetőbarát politikájának újabb sikeréhez értünk

A beruházás a magas munkanélküliséggel küzdő Gyöngyöshalászon épül majd meg

Az Apollo Tyres Gyöngyöshalászon megvalósuló fejlesztése Magyarország befektetőbarát politikának legújabb sikere - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium az Európi Bizottság döntését. A Bizottság jóváhagyta az Apollo Tyres (Magyarország) Ltd. számára a gumiabroncsgyár felépítéséhez nyújtandó 95,7 millió eurós (mintegy 29 milliárd forint) regionális beruházási támogatást.

    Euró Dollár Forint

Az NGM közleménye hangsúlyozta: az indiai multicég több vetélytárs közül választotta befektetésének helyszínéül Magyarországot. A legújabb közép-kelet európai gumiabroncsgyárának felépítése összesen 140 milliárd forintból valósul meg és a tervek szerint naponta 16 ezer személyautó-és 3 ezer haszongépjármű-abroncsot gyártanak majd.

A kormány elkötelezett a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásában, ezért 48,2 millió euró közvetlen támogatással, 2,8 millió euró foglalkoztatási támogatással és 44,7 millió euró adókedvezménnyel segíti a magas munkanélküliséggel küzdő településen megvalósuló beruházást - áll a közleményben.

A gyár az észak-magyarországi Gyöngyöshalászon fog megépülni. Ez a térség a magas munkanélküliség, illetve az uniós átlagtól jócskán elmaradó GDP miatt az EU-előírások értelmében regionális támogatásra jogosult. Az állami támogatást a meglévő támogatási programok keretében nyújtják, ám a meglehetősen nagy összegre és a verseny torzulásának ebből fakadó fokozott kockázatára tekintettel be kellett jelenteni a brüsszeli bizottságnak, hogy az elvégezhesse az egyedi értékelést és jóváhagyást.