Gazdaság

Munkahelyek létesülnek a szektorban

Az új építésű lakásokra kiszabott áfa csökkentése nemcsak az árakra lehet közvetlen hatással, de az építési vállalkozók számára is magasabb megtérülést biztosíthat – vélik az Ingatlan.com szakértői a lapunkhoz eljutatott gyorselemzésben.

Balogh László közölte: az ingatlanpiaci áremelkedés miatt nem lesznek sokkal olcsóbbak az új lakások, de a magasabb nyereségráta hozzájárulhat az építőipar fehéredéséhez, a lakásépítés élénkülése pedig új munkahelyeket teremthet.

A kormány a beruházásokat igyekszik felpörgetni. A kedvezményes kulcs az új lakások esetében csak 2019. december 31-ig alkalmazható, ezért nagy mozgolódás várható a piacon. Helyzeti előnyben lesznek azok a cégek, amelyek nem álltak le teljesen a beruházásokkal vagy már előkészített tervekkel és engedélyekkel rendelkeznek. Az újlakás-fejlesztések elsősorban a budapesti térségre, a nyugat-magyarországi régióra és a fejlődésben lévő városokra koncentrálódhatnak.

Az áfa csökkentése az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint pozitív hatással lehet a lakossági építőanyag- és bútorvásárlásra is. Vámos György az MTI-nek felidézte: amikor a lakásépítések visszaestek, az építőanyag-ipari, lakásfelszerelési termékek és bútorok iránt is csökkent a kereslet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom