Gazdaság

Munkaerőhiány hátráltatja az agráriumot

A gazdasági növekedés fő hajtómotorjának számító mezőgazdaságban a kibocsátás 2010 óta másfélszeresére nőtt, hazánk mintegy 120 országba exportál minőségi, GMO-mentes, egészséges élelmiszereket, miközben az ágazatban csupán 15-20 százalék a szakképzettek aránya – jelentette ki tegnap a földművelésügyi miniszter Karcagon.

Fazekas Sándor jelezte: a mezőgazdaságban 220 ezer főállású foglalkoztatott dolgozik, és csaknem 600 ezer ember talál megélhetést. Hozzátette: történelmi ritkaságnak számít, hogy munkaerőhiány alakult ki az ágazatban, főként a gépész-, állatgondozó- és kertészszakmában. Arra számít, hogy a pályát elhagyók visszatérnek, és az agrárszakképzés egyre népszerűbb lesz – tudósított a távirati iroda.

A Miniszterelnökség közölte: a kormány által kitűzött március végi határidőnek megfelelve a Vidékfejlesztési Program minden pályázati felhívását megjelentette. A napokban közzétett pályázatok közül innovációs operatív csoportok létrehozására és projekt-jeik megvalósítására 24,95 milliárd forintot, rövid ellátási lánc mentén történő együttműködések támogatására 3,84 milliárdot, védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai megőrzésére 3,83 mil-liárd forintot különítettek el.

A visegrádi négyek agrárkamarái elutasítják a közös uniós agrárpolitika úgynevezett racionalizálását, azt, hogy az uniós agrártámogatások rendszerében a nemzeti agrártámogatások szerepe erősödjön – derült ki a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel érdekképviselet pozsonyi ülése után.