Gazdaság

Monetáris lazítás jöhet Európában

Hétindító. Itthon kiderül a februári infláció és hogy mennyit nőttünk tavaly

Kamatdöntő ülést tart az Európai Központi Bank, de kiderül az is, hogyan teljesít a hazai ipar. Az elemzők a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi negyedik negyedéves, korábban kiadott adatainak megerősítésére várnak – mondta a lapunknak adott interjúban Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője.

Tardos-Gergely
Tardos Gergely (Fotó: Varga Imre)

– Az előzetes menetrend szerint mozgalmas hete következik az európai gazdaságnak. Melyek a legfontosabb események?

– Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa március 10-én tartja soron következő kamatdöntő ülését, amelyen az irányadó hitel és betéti kamatok mellett az eszközvásárlási program jelenlegi kondícióinak felülvizsgálatára is sor kerül. A friss konjunktúra adatok és a bizalmi indexek a gazdaság bővülési ütemének lassulását vetítik előre, és a februárra vonatkozó, előzetes inflációs mutatók is a vártnál gyengébben alakultak. A monetáris kondíciók lazításának irányába mutat az Európai Bizottság legfrissebb, februári gazdasági előrejelzése is.

– Itthon milyen adatok befolyásolhatják a piaci hangulatot?

– Ma közli a Központi Statisztikai Hivatal az ipari termelés januári adatának első becslését. Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékos növekedést mutatott. Holnap várhatók a GDP tavalyi negyedik negyedéves adataira vonatkozó második becslés. A február 12-én megjelent első becslés szerint Magyarország GDP-je 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez képest, tavaly a negyedik negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

– Úgy hírlik, inflációs adatok is lesznek.

– Ugyancsak kedden tudhatjuk meg, hogyan alakult februárban a hazai infláció, és a külkereskedelmi termékforgalom januári adatainak első becslése is napvilágot lát. Tavaly az export euróban számolt értéke 7,1, az import 5,4 százalékkal nőtt, a kereskedelmi többlet 8,118 milliárd euróra nőtt. Pénteken az ipari termelés januári adatának második becslését és a mezőgazdasági termelői árak első havi statisztikáját publikálják.