Gazdaság

Minőségében is kiemelkedő az idei szőlőtermés

A magyar gazdák eddig 3,9 millió mázsát szüreteltek, a tavalyinál magasabb a termésátlag

Becslések szerint idén ötmillió mázsa szőlőt szüretelnek, és ebből mintegy 3-3,5 millió hektoliter alapbort lehet előállítani – közölte Tarpataki Tamás, az Agárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára tegnap az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

szolo
Kiváló évjáratnak ígérkezik a 2018-as, hiába várható a felvásárlási ár csökkenése, a mennyiség és a minőség bőven kompenzálja a termelőket (Fotó: Katona László)

A magyar gazdák eddig 3,9 millió mázsa szőlőt szüreteltek, ami országos szinten 111,6 mázsa hektáronkénti termésátlagot jelent, ez 144 százaléka a 2017. évi országos termésátlagnak – mondta Tarpataki Tamás, az Agárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára tegnap az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő, bor, pálinka albizottsága ülésén, ahol egyebek közt a szőlőszüret tapasztalatait értékelték. Jelezte, a november 5-i állapot szerint a gazdák mintegy 35 ezer hektárról szüretelt szőlőmennyiség után kérték ki a szőlőszármazási bizonyítványt, ami az ország szőlőterületének mintegy 53 százalékát érinti. Kérdésre válaszolva közölte, a szüret vége felé felgyorsulnak a folyamatok, a származási bizonyítványt november 30-ig kell kikérni, becslések szerint idén ötmillió mázsa szőlőt szüretelnek, és ebből mintegy 3-3,5 millió hektoliter alapbort lehet előállítani. Hangsúlyozta: tömegesen nem marad szőlő a tőkéken. Tarpataki Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az év utolsó két hónapjának adataival kiegészítve a termésátlag valószínűsíthetően alacsonyabb lesz a jelenleg számoltnál. Kitért arra, hogy a hegyközségi tanácstól kapott tájékoztatás szerint a szőlő felvásárlási ára az előző szüreti évhez képest némileg alacsonyabb, ugyanakkor a kedvezőbb hektáronkénti hozam a csökkenő ár ellenére magasabb bevételt jelenthet a termelőknek.

Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke úgy értékelte, hogy a hazai szőlőtermelők jól helyt álltak idén, mert nemcsak nagy mennyiségben termeltek szőlőt, hanem a minőség is jó, és ezzel komoly feladatot adtak a felvásárlóknak.

A felvásárlási árakkal kapcsolatban hangsúlyozta: azokat a kereslet-kínálat határozza meg. Jelenleg nagy a kínálat, az ár alakításában betöltött szerepét azzal lehetne ellensúlyozni, ha keresletet generálnának, ehhez fogyasztást növelő programokat kellene finanszírozni. A szövetség elnöke hasznosnak és szükségesnek nevezte, hogy az ágazatban a tárolókapacitások növelésére újabb pályázatok jelentek meg.